FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO: bolnicama 20 milijuna kuna za smanjenje lista čekanja

Autor: mcur
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je danas odluku da se bolnicama dodjeljuje još 20 milijuna kuna, osiguranih iz ušteda zavoda, za smanjenje lista čekanja u iduća dva mjeseca na pojedine dijagnostičke postupke i operacije, o čemu je novinare nakon sjednice izvijestio ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

"Dok jedni obećavaju, mi već ispunjavamo", istaknuo je.

Milinović očekuje pun doprinos bolnica koje bi organizacijom rada, bilo radom popodne, vikendom ili radom u dežurstvima, trebale omogućiti da se smanje liste čekanja za 14 postupaka - ugradnju endoproteze koljena, endoproteze kuka, operaciju očne mrene, zamjenu srčanog zaliska, aortokoronarnu venoznu premosnicu, koronarografiju, ultrazvuk srca i abdomena, gastroskopiju, kolonoskopiju, CT, MR, ultrazvuk dojke i ultrazvuk karotida.

Najavljeno je i da će osiguranici biti pozivani za te postupke radi bržeg obavljanja pretraga.

Ministar Milinović izvijestio je i da je u prvih šest mjeseci dug zdravstvenih ustanova smanjen za 216 milijuna kuna te da je dospjeli dug sustava ostao na razini prošlogodišnjeg kad je smanjen na 1,6 milijarda kuna.

Također je najavio da će do kraja godine biti uspostavljena prva ustanova za palijativnu njegu s 200 postelja, u Kninu ili Dugoj Resi, zbog čega je HZZO danas odnio odluku o izdvajanju te djelatnosti kao zasebne u sustavu.

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je i odluku o provedbi javnog nadmetanja za utvrđivanje referentnih cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu čime se planira uštedjeti oko 150 milijuna kuna zbog kojih će se moći uvrstiti novi lijekovi na liste. Odlukom o financijskim ugovorima za posebno skupe lijekove HZZO pak namjerava uštedjeti 35 milijuna kuna.

(Hina) xmt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙