FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski trgovinski višak smanjen u rujnu

Autor: gple
PEKING, 13. listopada 2011. (Hina/AFP) - Kineski trgovinski višak spustio se u rujnu na 14,51 milijardu dolara zbog naglog usporavanja izvoza pod utjecajem gospodarskih previranja u Sjedinjenim Državama i Europi, pokazali su u četvrtak službeni podaci.

U kolovozu višak je iznosio 17,8 milijardi dolara. Najnoviji podaci pokazuju njegov pad drugi mjesec zaredom.

Izvoz je u rujnu poskočio na godišnjoj razini 17,1 posto, na 169,7 milijardi dolara, nakon 24,5-postotnog rasta u kolovozu, objavila je carinska uprava u službenom priopćenju.

Uvoz je na godišnjoj razini uvećan 20,9 posto, na 155,2 milijarde dolara. U prethodnom mjesecu poskočio je 30,2 posto.

"Određeni utjecaj slabijeg svjetskog rasta bio je očekivan i čini se da se počeo osjećati", kazao je Brian Jackson iz hongkonškog ureda Royal Bank of Canada.

"Ne očekujemo nagli pad kineskog izvoza kao na kraju 2008. ali definitivno postoji rizik daljnjeg slabljenja vanjske potražnje u narednim mjesecima."

Izvoz u Europsku uniju, kineskog najvećeg trgovinskog paartnera, pao je u rujnu na 31,6 milijardi dolara, s 34,2 milijarde u kolovozu. Isporuke u SAD ostale su pak nepromijenjene na 30,1 milijardu dolara.

"Već neko vrijeme svjedočimo postupnom pogoršanju stanja na tržištima eurozone i Sjedinjenih Država. Utjecaj tog trenda postaje vidljiv u trgovinskim podacima tek nakog nekog vremena i čini se da se to sada događa", zaključuje Alistair Thornton iz IHS Global Insighta.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙