FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednici parlamenta o perspektivama europske integracije zapadnog Balkana

Autor: ista
BUDIMPEŠTA, 12. listopada 2011. (Hina) - Peta konferencija predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana, na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, u srijedu se održava u Budimpešti, a jedna od tema bile su i perspektive europske integracije zapadnog Balkana, priopćeno je iz ureda predsjednika Sabora.

Tema prvog panela, kojemu je predsjedao predsjednik mađarske Nacionalne skupštine Laszlo Koever, a supredsjedao Denis Bećirović, predsjedavajući bosansko-hercegovačkog Doma naroda, bile su "perspektive europske integracije zapadnog Balkana".

Tijekom rasprave o toj temi, Bebić je istaknuo važnost međuparlamentarne suradnje u sklopu procesa europske integracije zemalja jugoistočne Europe te razmjene iskustava na tom putu. Kao dobar model parlamentarnog sudjelovanja u procesu pristupanja EU, naveo je saborski Nacionalni odbor za praćenje pregovora koji je svojim sastavom, djelokrugom i načinom rada bitno pridonio uspješnom završetku hrvatskih pristupnih pregovora s Unijom.

"Hrvatska je spremna svojim susjedima na partnerskim osnovama na raspolaganje staviti svoje iskustvo pristupnog procesa. Naše zemlje imaju specifične zajedničke probleme i interese, stoga trebamo biti otvoreni jedni prema drugima te ih otvorenim dijalogom rješavati", rekao je Bebić i dodao kako usprkos svemu bilateralni problemi nisu razlogom da zemlje jugoistočne Europe ne idu putem euroatlantskih integracija, pozvavši sve sudionike konferencije na intenziviranje suradnje.

Bebić se nadalje osvrnuo i na pitanje nacionalnih manjina koje je u zemljama jugoistočne Europe potrebno dugoročno kvalitetno riješiti, rekavši kako Hrvatska čvrsto vjeruje u svoje manjine kao most prema matičnim zemljama, a nikako kao teret.

Promocija dijaloga i suradnje imperativ je koji diktira približavanje regije euro-atlantskim integracijama, istaknuo je predsjedavajući Doma naroda BiH Denis Bećirović u svom izlaganju te dodao kako je BiH predana jačem angažmanu u pogledu regionalne suradnje. Ujedno je istaknuo kako je regionalna suradnja dobar način afirmacije europskih vrijednosti i postignuća.

Čestitavši "hrvatskim prijateljima" na zaključenju pristupnih pregovora s EU te ujedno zahvalivši na ustupljenom prijevodu cjelokupne pravne stečevine Europske unije, potpredsjednica Narodne skupštine Srbije Gordana Čomić poručila je kako sve zemlje zapadnog Balkana dijalogom o svim postojećim problemima trebaju poslati jasan signal o regionalnoj suradnji. Čomić je naglasila kako sve zemlje regije dijele iste interese i ciljeve te je energiju potrebno ulagati u učvršćivanje odnosa.

"Vrijeme je da se prestanemo baviti prošlošću i onime što su radili naši pretci te da na dobrobit naših unuka gledamo u budućnost", uvjerena je Čomić.

Ranko Krivokapić, predsjednik crnogorske Skupštine, naglasio je kako na dan objavljivanja izvješća Europske komisije o napretku zemalja u pristupnom procesu treba podsjetiti da je BiH "barometar cjelokupnog zdravlja odnosno stabilnosti regije" kojemu treba posvetiti dužnu pozornost.

"Sve smo mi mlade države s dobrim i lošim razdobljima u svojoj povijesti", rekao je Krivokapić i dodao kako se nada jačanju uzajamnog povjerenja i potpori zemalja regije, a Hrvatsku naveo kao dobar primjer pružanja potpore, koji Crna Gora u ovom trenutku pokušava slijediti.

Predsjednica albanskog parlamenta Jozefina Topali izrazila je žaljenje zbog manjkave podrške Albaniji na njezinu putu u Europsku uniju, izrazivši uvjerenost kako je riječ o dvostrukim mjerilima. Ujedno je izrazila nadu da će hrvatskim ulaskom u punopravno članstvo Europske unije sve zemlje regije, koje žele slijediti put europskih integracija, u Hrvatskoj imati "odvjetnika" zemalja jugoistočne Europe.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙