FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo razlog za nova sukobljavanja u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. listopada 2011.(Hina) - Čelnici Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji su pozvani sudjelovati na petoj konferenciji predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana što će se 12. listopada održati u Budimpešti, posvađali su se oko nastupa na tom skupu demonstrirajući tako još jednom duboke podjele koje vladaju u BiH.

Ovaj put svađa predsjedatelja Zastupničkog doma Denisa Bećirevića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i predsjedatelja Doma naroda Ognjena Tadića iz Srpske demokratske stranke (SDS) prouzročena je nepostojanjem suglasnosti unutar države oko statusa Kosova, ali i uloge koju bosanskohercegovački entiteti mogu imati na međunarodnoj pozornici.

Polemika, koju su parlamentarni čelnici učinili javnom uključivši u nju i bosanskohercegovačke medije, započela je Tadićevim pismom predsjedniku mađarskog parlamenta Laszlu Koveru u kojemu je on odbio sudjelovati na konferenciji u Budimpešti jer na nju nisu pozvani i čelnici parlamenata Republike Srpske odnosno Federacije BiH.

Tadić je pismu sugerirao kako je to neprihvatljivo s obzirom da su u Budimpeštu pozvani i čelnici "dvije autonomne pokrajine Srbije" aludiraju time na činjenicu da su pozivi iz Mađarske upućeni na adrese skupštine Vojvodine, ali i parlamenta Kosova kao nezavisne države.

Odmah nakon toga posebno je pismo u Budimpeštu poslao Denis Bećirević. On je pak istaknuo kako su Tadićeva stajališta tek njegova osobna.

"Zastupnički dom i Dom naroda nikada nisu vodili raspravu niti su zauzeli stajališta koja Tadić iznosi u pismu", poručio je Koveru Bećirević potvrđujući, za razliku od svog srpskog kolege, sudjelovanje na skupu u Budimpešti gdje je pozvan biti supredsjedateljem jedne od panel diskusija. Bećirević je predsjedniku parlamenta Mađarske pri tom zahvalio na uvažavanju ustava BiH.

Tadić je pak odmah nakon toga u utorak Budimpeštu poslao novo pismo optužujući Bećirevića da laže.

"Želim vas izvijestiti da je Bećirović grubo obmanuo i vas i javnost pismom koje Vam je uputio, a pri tome ga i javno objavio. Budite sigurni da nije u pitanju samo moje osobno stajalište već da se zapravo radi o stajalištu Republike Srpske koju predstavljam u Parlamentu BiH", napisao je Tadić predsjedniku mađarskog parlamenta Koveru.

Zaprijetio je pritom kako će srpski zastupnici u parlamentu BiH ubuduće blokirati sva sudjelovanja na konferencijama na kojima ne budu pozvani predstavnici entitetskih parlamenata. "Bećirević ili netko njemu sličan moći će tada samo u svoje ime i o svom trošku sudjelovati na takvoj konferenciji", stoji u Tadićevu pismu.

Tadić je ovime potvrdio će vlasti RS koristiti brojne postojeće mehanizme blokade kako bi provodili pritisak u svrhu promicanja stajališta Srba s Kosova, što je i bio povod sadašnjoj polemici.

BiH zbog postojećeg mehanizma entitetskog glasovanja u parlamentu, odnosno blokade koje nameće RS, do sada nije priznala neovisnost Kosova.

Predsjednik RS Milorad Dodik u ponedjeljak je primio izaslanstvo kosovskih Srba kojima je dao javnu potporu u njihovu sukobljavanju s međunarodnom zajednicom. Pritom je osudio međunarodnu zajednicu te KFOR i EULEX zbog potpore neovisnosti Kosova optuživši ih da sada rade na štetu Srba s Kosova kao što su to u prošlosti, kako je ustvrdio, radili i bosanskim Srbima.

Predsjednik kosovske općine Zubin Potok Slaviša Ristić kazao je u Banjoj Luci kako njegovi sunarodnjaci na Kosovu veću potporu dobivaju od RS nego od Srbije.

"Zbog jasnog stajališta prema našim zahtjevima i prema ponašanju međunarodne zajednice Banja Luka nam je bliža od Beograda", izjavio je Ristić.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙