FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Počelo suđenje božićnom bombašu

Autor: dhai
DETROIT/ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - Uvodnom riječi tužitelja u utorak je u Detroitu počelo suđenje Umaru Faruku AbdulMutalabu, Nigerijcu optuženom da je pokušao aktivirati eksplozivnu napravu skrivenu u donjem rublju na Božić 2009., u zrakoplovu koji je upravo slijetao u Detroit.

Nigerijac je bio u terorističkoj misiji s ciljem da ubije gotovo 300 ljudi i zasluži svoje mjestu u raju kao mučenik, rekao je savezni tužitelj Jonathan Tukel.

AbdulMutalab (24) se odlučio sam braniti, nakon što je otkazao četvorici odvjetnika, no okružni sud u Michiganu dodijelio mu je odvjetnika Anthonya Chambersa, koji će mu pomagati u sudnici i umjesto njego održati uvodnu riječ obrane. Chambers će također ispitivati većinu svjedoka, navode u izvješćima američki mediji.

Porota je sastavljena od tri bijela muškarca i devet žena - šest bjelkinja, dvije Amerikanke afričkog podrijetla i jedne američke Azijatkinje.

AbdulMutalaba se tereti za pokušaj uporabe oružja za masovno uništenje, urotu da počini teroristički čin i posjedovanje oružja ili uređaja za razaranje radi činjenja nasilja.

On se izjasnio da nije kriv za optužbe.

Prema optužnici, AbdulMutalab je bio putnik Northwest Airlinesa na letu 253 iz Amsterdama za Detroit na Božić 2009.

Nedugo prije slijetanja u Detroit, optuženik je otišao u toalet gdje se dulje zadržao. Kada se vratio na svoje mjesto, rekao je da ga boli trbuh i navukao deku preko sebe.

Tužitelji tvrde da je tada pokušao aktivirati eksploziv koji je nosio sakriven u donjem rublju, no umjesto detonacije došlo je do zapaljenja i stvorio se dim.

Putnici i članovi posade bacili su se na AbdulMutalaba i svladali ga. Optuženi je zadobio teške opekline i nakon slijetanja je prebačen u bolnicu.

Odvjetnik Chambers najavio je da će Abdulmutalab osporavati sve dokaze optužbe, uključujući i tvrdnje o mješavini kemikalija koja se zapalila i dimila, ali nije eksplodirala u kabini leta 253.

Američka vlada navodi kako je AbdulMutalab priznao agentima FBI-a da je radio za Al Kaidu po uputama Anvara al Avlakija, radikalnog islamskog klerika rođenog u SAD-u, koji je ubijen prije desetak dana u napadu američke bespilotne letjelice u Jemenu. Al Avlaki je često povezivan s Al Kaidom Arapskog poluotoka (AQAP). Postoji i video u kojem AbdulMutalab objašnjava svoju samoubilačku misiju prije odlaska u SAD.

U dosadašnjim pojavljivanjima pred sudom, AbdulMutalab je pokazao da suđenje namjerava iskoristi za islamističu propagandu, uzvikujući da su Osama bin Laden i Anvar al Avlaki živi, te da će mudžahedini uništiti SAD. U pisanom podnesku tražio je da mu se sudi po islamskom šerijatskom pravu.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙