FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo suđenje Nigerijcu za neuspio atentat na Božić

Autor: rtom
DETROIT, 5. listopada 2011. (Hina/AFP) - Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, koji je pokušao aktivirati eksploziv u zrakoplovu na letu iz Amsterdama za Detroit na Božić 2009., u utorak na početku suđenja u Sjedinjenim Državama odao je počast ubijenom radikalnom imamu Anvaru al-Avlakiju.

"Anvar je živ"", rekao je Abdulmutalab po ulasku u sudnicu u Detroitu u počast američko-jemenskom imamu ubijenom u petak u Jemenu u američkom napadu i najavio da će "mudžahedini izbrisati Sjedinjene Države, taj rak".

Imam al-Avlaki podržavao je Nigerijca u pokušaju terorističkog napada na zrakoplov, navode američke tajne službe.

Abdulmutalab (24), je odbio odvjetnike i najavio da će se braniti sam te je prihvatio samo tehničkog savjetnika. Bude li osuđen prijeti mu doživotni zatvor za pokušaj ubojstva 279 putnika zrakoplova eksplozivom skrivenim u donjem rublju. Eksploziv nije uspio detonirati već je izazvao nekoliko plamenova čime je upozorio putnike koji su ga savladali.

Šef Al Kaide Osma bin Laden preuzeo je odgovornost za neuspjeli atentat.

Ponašanje mladog Nigerijca podsjeća na francusko-marokanskog terorista Zacariasa Moussaouija, jedinog sudionika napada 11. rujna suđenog na američkom sudu koji je želio sudnicu pretvoriti u tribinu za širenje propagande Al Kaide.

Neuspio napad u zrakoplovu za Detroit imao je velike posljedice. Zračni prijevoznici pooštrili su mjere kontrole u zračnim lukama, uvedeno je kontroverzno skeniranje tijela i stroži pregledi svih putnika za SAD, napose iz 14 zemalja.

Afera je naštetila ugledu američkih obavještajnih službi tim više što je upravo otac Faruka Abdulmutalaba, nigerijski bankar, upozorio CIA-u da je njegov sin prihvatio radikalno islamističko učenje.

Republikanci su iskoristili sigurnosni propust i optužili administraciju demokratskog predsjednika Baracka Obame za slabost prema terorističkoj prijetnji te blokirali zatvaranje logora u Guanatamu, što je bilo Obamino predizborno obećanje.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙