FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poručio Pakistanu da neće biti kopnenih operacija

Autor: akoz
ISLAMABAD/WASHINGTON, 30. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države su u petak pokušale ublažiti napetosti poručivši Pakistanu, u kojem se razbuktavaju protuamerički prosvjedi, da neće slati kopnene postrojbe u napade na položaje militanata u Sjevernom Waziristanu.

Prosvjedi vjerskih organizacija i stranaka izbili su u nekoliko pakistanskih gradova dan nakon što su pakistanski politički čelnici zajednički odbacili optužbe SAD-a da Islamabad podržava teroriste.

Viši dužnosnik SAD-a je agenciji Reuters u petak rekao da neće biti američkih vojnika na terenu u Pakistanu što je, rekao je, poručeno i Pakistancima.

Optužbe admirala Mikea Mullena, glavnog vojnog savjetnika predsjednika Baracka Obame, da je pakistanska obavjštajna agencija podržala ovomjesečni napad na veleposlanstvo SAD-a u Kabulu izazvale su diplomatsku paljbu tijekom proteklog tjedna.

Mullen, odlazeći načelnik Združenog stožera američke vojske, u petak je ublažio svoju retoriku ocijenivši na svečanosti povodom njegova odlaska s dužnosti da je odnos SAD-a s Pakistanom bio složen "ali ključan".

"Nastavljam vjerovati da nema rješenja u regiji bez Pakistana i stabilne budućnosti u regiji bez partnerstva", rekao je Mullen.

Obama je rekao u petak kako će SAD nastaviti vršiti pritisak na Pakistan da čini više kako bi suzbio militante smještene u njegovim graničnim područjima istodobno održavajućo obavještajnu suradnju s Islamabadom.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙