FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liberija: Otvorena birališta za izbore

Autor: mhaj
MONROVIA , 11. listopada 2011. (Hina/AFP) - Stanovnici Liberije jutros su izašli na birališta kako bi izabrali predsjednika države i članove parlamenta, izvijestile su u utorak svjetske agencije.

Oko 1,8 milijuna birača pozvano je na glasovanje. Izbori su, smatraju promatrači, ispit za krhki mir u Liberiji nakon najkrvavijeg građanskog rata u Zapadnoj Africi i za predsjednicu Ellen Johnson-Sirleaf, kojoj je prošlog tjedna dodijeljena Nobelova nagrada za mir povećala izglede za drugi mandat.

Među 15 protukandidata predsjednici Johnson-Sirleaf iz Stranke jedinstva (PU) najveći je protivnik Winston Tubman iz Kongresa za demokratsku promjenu (CDC) na drugim po redu predsjedničkim izborima od završetka rata koji je odnio do 250.000 ljudskih života i razorio zemlju.Izbori su Zapadu važni jer gospodarski ulozi veliki su u Liberiji gdje Chevron i Anadarko vade naftu, indijski ArcelorMittal počinje proizvoditi čelik, a obnavlja se izvoz zlata.

Agencija AFP javlja da je na održavanje mirnih izbora pozvala u nedjelju i Leymah Gbowee, Liberijka koja je s predsjednicom i s Jemenkom Tawakul Karman u petak podijelila Nobelovu nagradu.

"Kada se međusobno ubijate, prolijevate pravu krv. Nije to krv CDC-a niti PU-a, to je krv Liberijca", poručila je 39-godišnja Gbowee, utemeljiteljica ženskog mirovnog pokreta 2002., koji je pomogao povlačenju s vlasti predsjednika Charlesa Taylora (1997-2003.).

I Vijeće sigurnosti UN-a produljilo je prošli mjesec mandat mirovnoj misiji UNMIL od 9.200 vojnika zbog nasilja i kriminala, nestabilnosti u susjednoj Obali Bjelokosti te krijumčarenja droge i oružja u regiji. S prosječnim godišnjim prihodom od 300 dolara, 80 posto od 3,8 milijuna Liberijaca živi ispod praga siromaštva.

(Hina) xrt/xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙