FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komšić za izvanredne izbore u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 30. rujna 2011. (Hina) - Predsjedatelj BiH Predsjedništva Željko Komšić rekao je kako bi u BiH trebalo provesti izvanredne izbore jer državno Vijeće ministara nije uspostavljeno godinu dana nakon izbora, dodajući međutim da je to zbog nedorečenosti Ustava i zakona vrlo teško provesti.

"Ja sam sklon tome da se, ako već nema dogovora, ide na izvanredne izbore, jer sve ovo više nema nikakvog smisla", rekao je Komšić u intervju za sarajevski "Dnevni avaz" od petka. Dodao je da u Ustavu BiH i Izbornom zakonu nije predviđena jasna procedura tko može odrediti održavanje izvanrednih izbora.

"Ni u Ustavu ni u zakonima ne postoji uređeno pitanje izvanrednih izbora. Tko ih, kada i zašto zakazuje, kako se održavaju, koje razine vlasti obuhvaćaju. To je potpuno neuređena materija u našem pravnom sustavu", dodao je Komšić.

Dodao je da postoji teorijska mogućnost da Parlamentarna skupština raspusti samu sebe i proglasi održavanje novih izbora te posebnom odlukom odredi sve detalje vezane uz održavanje tih izbora.

Za trenutačni zastoj oko uspostave Vijeća ministara optužio je dva HDZ-a.

"Dva HDZ-a danas u pregovorima o uspostavi državne vlasti traže i rekonstrukciju federalne vlade", rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH, koji je i visoki dužnosnik SDP-a BiH. Po njegovim riječima, zahtjevi dva HDZ-a su apsurdni jer su slično rješenje odbili na pregovorima u Uredu visokog predstavnika kada se razgovaralo oko uspostave vlade Federacije BiH.

Komšić je izrazio očekivanje i da Hrvatski narodni sabor (HNS), iza kojega stoje dva HDZ-a i više manjih hrvatskih stranaka, neće bojkotirati odluke federalne vlade u županijama gdje su ove stranke na vlasti.

"Ja se nadam da HNS nema namjeru i nikada neće prijeći ovu granicu. I zaista se nadam da će politička energija HNS-a biti usmjerena u korist hrvatskog naroda i nikada na štetu BiH, ili Bošnjaka, ili Srba. Ustav i zakoni moraju se poštivati čak i kada nam se ne sviđaju", rekao je Komšić.

Vlast u BiH nije uspostavljena godinu dana nakon izbora, zbog čega su zaustavljene reforme potrebne za približavanje zemlje Europskoj uniji. Glavni prijepori oko uspostave vlasti odnose se na to tko treba predstavljati Hrvate u Vijeću ministara te zemlje.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙