FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelova nagrada povećava Sirleaf izborne šanse

Autor: bcav
MONROVIA, 7. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Nobelova nagrada za mir dodijeljena liberijskoj predsjednici Ellen Johnson-Sirleaf mogla bi joj pomoći da osigura drugi predsjednički mandat, no riskira izbijanje napetosti u građanskim ratom opustošenoj zemlji.

Birači u toj državi na zapadu Afrike izlaze idući utorak na druge predsjedničke izbore od završetka 14-godišnjih borbi u kojima je poginulo više od 200.000 ljudi i koje su uništile infrastrukturu te zemlje.

U glavnom gradu Monroviji mnogobrojni Liberijci oduševljeno su dočekali vijest odbora za dodjelu Nobelove nagrade, dok su politički suparnici ljuti.

"Tijekom građanskog rata naša zemlja imala je imidž zemlje u ratu u kojoj vlada kanibalizam i kršenje ljudskih prava", rekao je 55-godišnji inženjer Cornelius Sarplah. "Otkako je ona na vlasti, promijenila je tu sliku i pokazala da smo miroljubiv narod", dodao je.

S njime se ne slaže Christiana Nyepan, 48-godišnja učiteljica i pristaša oporbene stranke CDC.

"Nije uspostavila mir u Liberiji i poboljšala položaj žena. Da jest, ne bi se diljem zemlje događala silovanja", dodala je ističući zabrinutost mnogobrojnih Liberijaca stanjem sigurnosti u zemlji.

Johnson-Sirleaf je rekla da je Nobelova nagrada priznanje dugogodišnjim naporima njezina naroda na postizanju mira, pravde i razvoja od građanskog rata u Liberiji.

"Vjerujem da smo mi, Gbowee i ja, dobili ovo u ime liberijskog naroda i zasluge pripadaju liberijskom narodu", rekla je Johnson-Sirleaf koja ovogodišnjeg Nobela za mir dijeli s liberijskom i jemenskom mirovnom aktivisticom Leymah Gbowee i Tawakul Karman.

Liberijska predsjednica će se na predsjedničkim izborima nadmetati s čelnikom liberijske oporbe Winstonom Tubmanom i bivšim pobunjeničkim vođom Princeom Johnsonom.

Liberijsko izborno povjerenstvo objavilo je da će se izbori odvijati prema ranijem rasporedu, unatoč dodjeli Nobelove nagrade Johnson-Sirleaf.

(Hina) xbcav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙