FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 11. listopada

Autor: bcav
ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 11. listopada.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primit će predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj (9,50 sati, dvorana Ante Starčevića, Hrvatski sabor, Trg. sv. Marka 6-7). Vujanović je u ponedjeljak poslijepodne u Zagrebu razgovarao sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

BRUXELLES - Sastanak zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska. Hrvatska je u lipnju završila pristupne pregovore s Europskom unijom, a početkom prosinca trebala bi potpisati Pristupni ugovor.

LIBERIJA - Oko 1,8 milijuna birača u Liberiji bira predsjednika i parlament na izborima koji će biti ispit za krhki mir u Liberiji nakon najkrvavijeg građanskog rata u Zapadnoj Africi, i za predsjednicu Ellen Johnson-Sirleaf kojoj je prošlog tjedna dodijeljena Nobelova nagrada za mir povećala izglede za drugi mandat. Među 15 protukandidata predsjednici Johnson-Sirleaf iz Stranke jedinstva (PU) najveći je protivnik Winston Tubman iz Kongresa za demokratsku promjenu (CDC) na drugim po redu predsjedničkim izborima od završetka rata koji je odnio do 250.000 ljudskih života i razorio zemlju.Izbori su Zapadu važni jer gospodarski ulozi veliki su u Liberiji gdje Chevron i Anadarko vade naftu, indijski ArcelorMittal počinje proizvoditi čelik, a obnavlja se izvoz zlata

BRATISLAVA - Slovački parliament glasovat će o proširenju ovlasti europskog kriznog fonda (EFSF).

FRANCUSKA - Pet najvećih francuskih sindikata održat će prosvjede diljem zemlje protiv vladinih mjera proračunske štednje.

PEKING - Ruski premijer Vladimir Putin stiže u posjet Kini. Prema najavama, s tamošnjim dužnosnicima trebao bi razgovarati o predloženom plinskom ugovoru za koji je Rusija najavila da neće biti potpisan tijekom posjeta. Putinov dvodnevni posjet Kini bit će njegov prvi posjet inozemstvu otkako je najavio da će se kandidirati za predsjednika na izborima iduće godine. Očekuje se da bi mogao smanjiti neslaganja oko cijene plina koja sprječavaju Rusiju da sklopi 30-godišnji ugovor za opskrbu Kine plinom - do 68 milijardi prostornih metara godišnje.

Dežurni:

Noć: Domagoj Janković

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Slavoljub Leko

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙