FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koptski patrijarh osudio one koji su potaknuli sukobe

Autor: mhaj
KAIRO , 10. listopada 2011. (Hina/AFP) - Sukobi u kojima su u nedjelju u Kairu smrtno stradale 24 osobe, u sukobima koptskih kršćana i vojne policije, potaknule su nepoznate osobe koje su se "infiltrirale" među prosvjednike, izjavio je u ponedjeljak poglavar Koptske crkve, patrijarh Šenuda III.

"Kršćanska vjera osuđuje nasilje. Nepoznate osobe koje su se uplele u prosvjede počinile su zločine koji se sada imputiraju Koptima", rekao je patrijarh u javnome priopćenju nakon sastanka sa 70 dužnosnika Koptske crkve.

"Kopti su nekoliko puta doživjeli probleme, a napadači i oni koji su poticali nerede nikada nisu privedeni", rekao je, pozvavši vlasti da "pokušaju utjecati na izvor ovih problema". Patrijarh je također pozvao na trodnevni post kojim bi vjernici pridonijeli "da u Egiptu ponovno zavlada mir", a koji bi trebao početi u utorak.

Kopti su egipatski kršćani, a čine šest do 10 posto populacije u zemlji od 80 milijuna stanovnika.

Kršćani koji su prosvjedovali protiv napada na crkvu bacali su u nedjeljnim sukobima kamenje i molotovljevim koktelima palili automobile, dok se gust dim širio ulicom u jednom od najžešćih prizora nasilja nakon pobune kojom je u veljači svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak. Stotine ljudi na jednoj i na drugoj strani tukli su se palicama na mostu u Kairu, a prosvjedi su se poslije proširili na središnji trg Tahrir, središte pobune u veljači. Očevici su u nedjelju kazali da je vojska ušla na trg.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙