FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU zabrinut zbog vjerskog nasilja u Egiptu

Autor: svuk
LUXEMBOURG, 10. listopada 2011.(Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije izrazili su u ponedjeljak u Luxembourgu zabrinutost zbog sukoba egipatskih snaga i pripadnika kršćanske zajednice u Egiptu, koji su prosvjedovali zbog napada na crkvu.

"Jako je važno da egipatske vlasti potvrde slobodu vjeroispovjedi u Egiptu i da se sve strane suzdrže od nasilja. Vrlo sam zabrinut informacijama iz Egipta", rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Luxembourgu.

U sukobima u nedjelju u Kairu poginule su 24 osobe, a dvjestotinjak ih je ranjeno. Do sukoba je došlo između egipatske vojske i policije i kršćanskih kopta koji su se okupili na mirnom prosvjedu zbog podmetanja požara u jednoj crkvi.

U posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu je sve izraženija napetost između većinske muslimanske zajednice i kršćanske manjine.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle istaknuo je da je nasilje "neprihvatljivo", a talijanski ministar Franco Frattini je izrazio očekivanje da će EU "jednoglasno osuditi" to nasilje.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupili su se u ponedjeljak u Luxembourgu na redovitom mjesečnom sastanku. Na dnevnom redu su stanje u Siriji, Libiji i Jemenu te bliskoistočni mirovni proces nakon rujanskog zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Ministri su na početku sastanka prihvatili nove sankcije protiv Bjelorusije i Irana. Na popis osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulaz u Europsku uniju dodana su još imena 29 Iranaca i 16 Bjelorusa.

Sankcije su pojačane zbog kršenja ljudskih prava i represije prema oporbenim pokretima u te dvije zemlje.

Očekuje se da će ministri u svojim zaključcima pozdraviti stvaranje Sirijskog nacionalnog vijeća, tijela koje okuplja pokrete koji se suprotstavljaju sirijskom predsjedniku Bašaru Al-Asadu. Također će istaknuti potrebu da Al-Asad napusti vlast kako bi omogućio mirni prijenos vlasti.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙