FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak proučava mogućnosti ostanka američkih snaga

Autor: vrad
BAGDAD, 10. listopada 2011. (Hina/AFP) - Irak proučava više mogućnosti u vezi s budućnosti američkih snaga na svom teritoriju nakon 2011., ne isključujući mogućnost da zemlja ostane bez vojnih instruktora, izjavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik iračke vlade.

Te informacije dolaze u času kada su, čini se, zapeli pregovori Washingtona i Bagdada o eventualnom ostanku američkih vojnika nakon 2011., kada SAD mora povući svoje vojnike. Pregovori zapinju najviše oko pitanja "imuniteta" koji Washington traži za svoje vojnike.

"Sjedinjene Države nastoje na tome, a Irak to uporno ne želi prihvatiti", rekao je glavni tajnik vlade Ali al-Alak.

Glavni irački čelnici ocijenili su prošli tjedan da američkim vojnicima "ne treba" imunitet.

"Svaki oblik američke nazočnosti zahtijeva od nas da štitimo naše vojnike i da im osiguramo prikladan imunitet", istaknuo je pak u četvrtak u Bruxellesu američki ministar obrane Leon Panetta.

Po Alakovim riječima, proučava se nekoliko mogućnosti: "Možda neće biti obuke", kazao je. Odgovarajući na pitanje što smatra najvjerojatnijom mogućnosti, rekao je: "Možda će biti vojnika, ali u veoma malom broju".

Na temelju ugovora koji je 2008. potpisao s iračkim vlastima, SAD mora povući sve vojne snage do konca godine, osim ako se dvije strane u međuvremenu ne dogovore drukčije.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙