FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prikazan film o 150. brigadi HV-a

Autor: mkov
ZAGREB, 6. listopada 2011. (Hina) - U prigodi 20. obljetnice ustrojavanja 150. črnomeračke brigade Hrvatske vojske, večeras je u teatru Exit u Zagrebu prikazan dokumentarini film o ratnom putu te zagrebačke brigade.

Brigada je mobilizirana 6. listopada 1991. godine, a ratni put je prošla od Jastrebarskog, Karlovca, Duge Rese, Korduna, Sunje, Posavine, istočne Slavonije, južnog bojišta do Like. Brigada je imala 27 poginulih te 200 ranjenih pripadnika.

U filmu je prikazan ratni put brigade 1991. i 1992. godine, odnosno do međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske.

150. brigada HV-a je na području Jastrebarskoga držala u blokadi tamošnju vojarnu JNA, u kojoj je bila smještena tenkovska elita bivše jugoslavenske vojske.

Nakon pregovora i potpisana primirja JNA se s kompletnim naoružanjem povukla iz Jastrebarskoga, autocestom do Karlovca, a potom prema Bosni i Hercegovini. Njezino povlačenje nadzirali su pripadnici 150. brigade HV-a, koja je nakon toga raspoređena na bojne položaje kod Mateškog sela u općini Generalski Stol.

Zapovjednik brigade bio je Josip Strganac.

Tekst, scenarij i režiju filma potpisuje zapovjednik 1. bojne 150. brigade Božo Kokan, a izvorni filmski zapis s ratišta snimio je Neno Oštrić.

Autor dokumentarnog filma arhitekt Božo Kokan , uz ino, osmislio je i službeno znakovlje Hrvatske vojske, koje je objavljeno u monografiji „Znakovi pobjednika“.

(Hina) xmkov ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙