FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: prije izborne promidžbe ne možemo reagirati

Autor: rkor
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da nema zakonskih ovlasti reagirati na nedolično ponašanje stranaka i uvrede mogućih kandidata na izborima te na njihovo oglašavanje u medijima jer izborna promidžba još nije počela, a budući da izbori još nisu raspisani, aktivnosti državnih dužnosnika u obnašanju dužnosti ne smatraju se izbornom promidžbom koja podliježe zakonskom nadzoru.

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić od DIP-a je tražio odgovor krši li Kukuriku koalicija Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kad u medijima najavljuje svoje skupove, predstavljanje programa i kandidata za izbore.

U HDZ-u smatraju da tako dio političkih stranaka može steći "ničim legitimnim zasluženu prednost" u javnosti, no iz DIP-a odgovaraju kako "do dana objave zbirnih lista izbornih jedinica članovi političkih stranaka i druge fizičke osobe još nisu kandidati", a njihove aktivnosti prije objave lista nisu izborna promidžba u smislu Zakona o izborima, nego njihova politička aktivnost.

Ističu da do izborne promidžbe, koja počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, a završava 24 sata prije izbora, DIP i etičko povjerenstvo nemaju zakonskih ovlasti reagirati na postupke stranaka i mogućih kandidata na izborima.

DIP je isto odgovorio i "Glasu Istre" kojeg je zanimalo može li se i prije službene izborne promidžbe reagirati na nedoličnu stranačku promidžbu i uvrede na račun konkurenata te može li se strankama koje već vode negativnu kampanju ona ograničiti.

Na upit RTL Televizije o aktivnostima državnih dužnosnika u predizborno vrijeme iz DIP-a odgovaraju da se aktivnosti državnih dužnosnika u obnašanju dužnosti, u sklopu njihovih zakonskih ovlasti, ne smatraju izbornom promidžbom koja podliježe zakonskom nadzoru jer odluka o raspisavanju parlamentarnih izbora još nije donesena i "ne nalazimo se u vremenu izborne promidžbe".

(Hina) pp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙