FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Transparentnost rada institucija najlošija u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Autor: nkot
SPLIT, 4. listopada 2011. (Hina) - Među 15 najlošije ocijenjenih općina i gradova u Hrvatskoj glede transparentnosti rada institucija i poštivanja prava građana na informaciju čak 10 ih je, po istraživanju GONG-a, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvjestila je izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar na današnjem okruglom stolu u Splitu.

Današnji okrugli stol "Borba protiv korupcije na lokalnoj razini" organiziralo je ministarstvo pravosuđa pod pokroviteljstvom Europske komisije, a slični okrugli stolovi su nedavno održani u Rijeci i Osijeku.

Takvim okruglim stolovima, kako su objasnili organizatori, želi se pridonijeti unaprjeđenju pravnog okvira u lokalnoj samoupravi i profesionalizma dužnosnika i službenika te povećanju transparentnosti u javnim uslugama i financijama, rješavanju sukoba interesa, širenju svijesti o štetnosti korupcije i izgradnji učinkovitih načina nadzora.

Tijekom rasprave književnik Ante Tomić optužio je splitskog gradonačelnika Željka Keruma za nepotizam. "Kad vidimo tu braću, sestre, ujake, stričeve, nećake, meni se čini kao da u gradu vlada pukovnik Gadafi", ocijenio je Tomić, dodavši kako se u Splitu može napraviti "tematski park korupcije" te da je usporedio Split s Disneylandom.

"Grad je kupio privatno zemljište gradonačelnika i predsjednice Gradskog vijeća, gradonačelnikova žena gradi u zaštićenoj park šumi Marjanu, gradonačelnikov nećak gradi poslovne stanove", izjavio je Tomić.

Reagirala je splitska dogradonačelnica Anđelka Visković, rekavši kako se u gradu radi sve u skladu sa zakonima te da je Split mjesto u kojem se "svaka popijena kava tumači kao mogući izvor nepotizma".

"Gradonačelnik Kerum je uspješan poslovni čovjek koji poznaje mnogo ljudi, a kad je ušao u politiku, svoja je poznanstva želio staviti u službu za dobrobit grada čiji su ga stanovnici izabrali na izravnim izborima", kazala je Visković.

Don Ivan Grubišić, koji je nedavno objavio da će, predvodeći Savez za građansku i etičnu Hrvatsku, sudjelovati na sljedećim izborima, danas je istaknuo kako je korupcija u Hrvatskoj postala način života. Potrebne su "temeljite smjene struktura koje su uzrok takva stanja, istaknuo je i pozvao državnu reviziju da se pozabavi trošenjem novca u Crkvi koja se financira iz državnog proračuna.

Odgovorio mu je Josip Lešina, načelnik općine Runović, zamjerivši don Grubišiću da se koristi okruglim stolom za svoju političku promidžbu.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙