FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Prigodnom svečanošću u Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" večeras je obilježena 20. obljetnica ustroja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH), a svečanosti su nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, ministar obrane Davor Božinović, načelnik GS OS RH general Drago Lovrić te drugi visoki aktivni i umirovljeni časnici Oružanih snaga RH. Načelnik Glavnog stožera OS RH general Lovrić podsjetio je kako je Glavni stožer OS RH utemeljem odlukom prvog hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana 3. kolovoza 1991., a 21. rujna 1991. načelnikom Glavnog stožera imenovan je general Antun Tus. Time je započet proces ustoja Glavnog stožera OS RH, koji je 26. rujna 1991. preuzeo nadležnosti dotadašnjeg Zapovjedništva Zbora narodne garde (ZNG). Čestitavši članovima Glavnog stožera Oružanih snaga RH premijerka Jadranka Kosor naglasila je kako su za današnju slobodnu i samostalnu Hrvatsku, koja je ponosna članica NATO saveza, a uskoro i članica EU, najzaslužniji hrvatski branitelji. Mislim da dostojanstvo hrvatskih branitelja moramo zajednički čuvati bez obzira na sve naše razlike, posebice u političkom životu, rekla je premijerka Kosor. Istaknula je da povijesne činjenice iz 1991. ne bi smjeli zaboraviti. Trebamo se prisjetiti domoljublja hrvatskih branitelja iz tog vremena, dodala je te podsjetila kako se još 999 hrvatskih branitelja i civila iz 1991. godine vode kao zatočeni i nestali. Premijerka Kosor je također naglasila da ono što smo prošli kao država u zadnjih 20 godina neki drugi narodi prolaze u stoljećima, i u tim godinama smo ostvarili sve svoje ciljeve. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović poručio je da ga, gledajući ono što se dogodilo od stvaranja Hrvatske države do kraja rata, ispunjava ponosom. Hrvatska vojska je pokazala da ljudi koji ju čine, i to bez obzira na njihovo političko ili vjersko opredjeljenje ili socijalni status, imaju zajedničku crtu, a to je domoljublje. Ono je omogućilo da se Republika Hrvatska održi kao demokratska i samostalno država, u kojoj građani grade svoju demoratsku budućnost. Domoljublje će sasvim sigurno biti i dalje pokretačka snaga svih političkih opcija u razvoju europske Hrvatske, koja svojim građanima jamči uspješnost i one mogućnosti koje uživaju građani europskih zemalja, kazao je predsjednik Josipović. Naglasio je kako je reforma Oružanih snaga koja je provedena nakon rata, omogućila da je danas Hrvatska vojska sasvim sigurno uzor oružanih snaga koje su depolitizirane. To je vojska koja ima jasnu svijest o svojoj poziciji u demokratskom društvu, gdje je vojska sasvim sigurno spremna, ako treba, stati na branik domovine. Hrvatska vojska je čvrst i važan oslonac slobodnoj i stabilnoj Hrvatskoj rekao je Josipović.

DONJI KRALJEVEC - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je danas u Donjem Kraljevcu otvorio novoizgrađenu tvornicu tvrtke "Tehnix", rekao je komentirajući to što je predsjednica vlade najavila izmjene Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko, osim hrvatske države, u Ini ne može imati više od 49 posto dionica kako hrvatska vlada treba štiti nacionalne interese. Josipović nije želio govoriti je li izmjena tog zakona najsretnije rješenje, no, kako je rekao, još ima vremena za konzultacije. Također je rekao da se, osim zaštite hrvatskih interesa, moraju poštovati i potpisani ugovori. Kako je dodao, treba štititi zakonitost, ali i istražiti je li bilo korupcije. Za mađarskoga premijera Orbana rekao je da on štiti mađarske interese, a na nama je da štitimo zakonitost. "Ako je bilo korupcije, to se mora istražiti i to se mora sudski dokazati, a dotad se treba naći način da se osiguraju hrvatski interesi", rekao je Josipović. Odgovarajući o datumu održavanja referenduma predsjednik se zauzeo za to da se europska pitanja odvoje od izborne kampanje. "Mora se postići konsenzus onih stranaka koje se zalažu za ulazak u EU", rekao je, dodajući da bi Hrvatski sabor trebao donijeti odluku o realnom datumu održavanja referenduma, a koja god vlada došla na vlast nakon izbora, mora učiniti sve da uvjeri građane u opravdanost ulaska u EU. Predsjednik Josipović otvorio je u Donjem Kraljevcu novoizgrađenu - petu tvornicu tvrtke "Tehnix" te sunčanu elektranu snage 102 kW. 'Tehnix' se, istaknuo je Josipović, orijentirao prema zelenoj industriji, i to je jedan od budućih smjerova hrvatskog razvoja. U izgradnju tvornice "Tehnix" je uložio tri milijuna eura, od čega dva milijuna svojeg novca, a milijun eura je zajam HBOR-a.

ĐAKOVO - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks komentirao je danas u Đakovu, odgovarajući na novinarsko pitanje, vladine najave o donošenju zakona o ništetnosti akata bivših pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše JNA te bivše države, pri čemu je istaknuo kako se, pravno gledajući, tim zakonom Srbiju ne može pravno obvezati da odustane od podizanja optužnica, ali on može biti način na koji bi sve zemlje bivše Jugoslavije izvele snažan pritisak da Srbija odustane od te svoje prakse. Najavio je kako će spomenuti zakon vlada predložiti na sjednici već ovoga tjedna i uputiti ga u saborsku proceduru. "Taj je zakon i način pritiska prema EU jer je ova srpska praksa podizanja optužnica protiv hrvatskih branitelja izvan svih pravnih europskih normi", istaknuo je Šeks i dodao kako će i sam, budući da je predsjednik odbora za Ustav, sudjelovati u donošenju tog zakona. "Srbija si je, što je potpuno neprihvatljivo, uzela za pravo ulogu svjetskoga pravosudnog policajca, pravosudnog žandara za davno i zauvijek propalu Jugoslaviju", ustvrdio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora. Za optužnice protiv 40-ak branitelja koje su stigle iz Srbije, a među kojima je i on, Šeks je ponovio kako je neće primiti u ruke te da su one za njega "zločinački papiri". Potpredsjednik Hrvatskoga sabora u Đakovu je razgovarao s đakovačkim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom HDSSB-a Zoranom Vinkovićem o rješavanju najvažnijih problema u tom gradu. Vinković je također prokomentirao najnovije optužnice iz Srbije. Nazvao ih je novom agresijom na Hrvatsku, dodajući kako to ne može dopustiti ni EU. Složivši se s Vinkovićevom ocjenom, Šeks je rekao kako je to "nastavak agresije na Hrvatsku, i to pravno-političke agresije". "Zamjenom teza, od žrtava se žele napraviti krivci. Pokušaj je to stvaranja ravnoteže u krivnji i odgovornosti", zaključio je Šeks.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić navodi u izvješću koje podnosi vijećnicima Županijske skupštine da ta županija ima dobru suradnju s državnim vlastima, a javno govori kako vlada i ministarstva u nju ništa ne ulažu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare HDZ-ovih vijećnika. Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Josip Salapić smatra kako javnost mora znati koliko je vlada u protekle četiri godine uložila u razvoj Osječko-baranjske županije jer nije istina ono što župan Šišljagić javno govori. Naveo je mnoge investicije koje je financirala država. Primjerice, kazao je Salapić, samo u grad Donji Miholjac za razvoj infrastrukture i ostaloga vlada je uložila sto milijuna kuna, a Osječko-baranjska županija ove godine za kapitalna ulaganja nije uložila nijednu kunu. Isto se odnosi i na općinu Semeljce, gdje u posljednje tri godine županija nije uložila nijednu kunu. Klub vijećnika HDZ-a u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini tražit će da se dostavi točan pregled financijskih sredstava koje su vlada i ministarstva te državne tvrtke uložili u tu županiju kako bi se moglo procijeniti je li to dovoljno. "Župan tada ne bi mogao krivo informirati javnost i stalno ponavljati kako je županija zanemarena", rekao je Salapić i dodao kako je "evidentno da u isto vrijeme dobro prolaze one jedinice lokalne samouprave gdje je na vlasti HDSSB, a ondje gdje je na vlasti HDZ ne stiže novac, nego samo obećanja".

VUKOVAR - Izaslanstvo vukovarsko-srijemske Policijske uprave položilo je danas u povodu Dana policije 29. rujna i blagdana njezina zaštitnika - sv. Mihovila vijenac i zapalilo svijeće podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. U obrani Hrvatske poginuo je 91 djelatnik vukovarsko-srijemske Policijske uprave, deset ih se još uvijek vodi nestalima, a više od 200 ih je ranjeno. Počast ubijenima, poginulima i nestalim pripadnicima vukovarsko-srijemske policije u Domovinskom ratu odala su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i izaslanstva Minstarstva obrane, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara, Udruge umirovljenika Specijalne jedinice policije iz Vinkovaca i Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata iz Vukovara. Molitvu je predvodio vojni kapelan Alojz Kovaček. Vijenac je položen i svijeća je zapaljena i ispred sjedišta Policijske uprave u Vinkovcima.

Pokazna vježba Interventne jedinice policije i Grupe za protueksplozijsku zaštitu vukovarsko-srijemske Policijske uprave te izložba opreme i tehnike kojom se policija služi bit će upriličene sutra u Vrbanji.

KUTINA - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs otvorio je danas novosagrađenu područnu školu u Kutinskoj Slatini pri matičnoj Osnovnoj školi Mate Lovraka u Kutini, podsjetivši tom prigodom kako je Vlada RH u proteklih šest godina gradnju škola uložila više od četiri i pol milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Tim je sredstvima sagrađeno, obnovljeno ili dograđeno više od 500 školskih objekata. "Ova škola rezultat je dobre suradnje lokalne zajednice i Ministarstva i dokaz je kako se zajedništvom i partnerskim odnosom i u vremenima gospodarske krize projekti mogu uspješno realizirati na dobrobit šire zajednice", rekao je ministar Fuchs. Stara školska zgrada, sagrađena 1936. godine, srušena je zbog dotrajalosti, a učenici su od 2009. pohađali nastavu u matičnoj školi udaljenoj četiri kilometra. U novi objekt učenici su se vratili početkom nove školske godine. Od ukupno 519 učenika OŠ Mate Lovraka, područnu školu u Kutinskoj Slatini pohađa 57 učenika od I. do IV. razreda. Površina novog objekta šest je puta veća od starog, a ukupna vrijednost radova je 6,158 milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa sudjelovalo sa 75 posto, a grad Kutina s 25 posto udjela sredstava, dodaje se u priopćenju.

RIJEKA - Politička stranka Lista za Rijeku u današnjem priopćenju ocjenjuje da "SDP nastavlja HDZ-ovu politiku protiv regionalizma". Lista za Rijeku reagira na izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića sa subotnjeg predstavljanja dijela programa Kukuriku koalicije u Rijeci na kojem je rekao da Hrvatskoj trebaju statističke i razvojne regije. "Statistička regionalizacija koju najavljuje predsjednik SDP-a Milanović je lažna regionalizacija jer Hrvatska i danas ima tri statističke regije koje nemaju nikakvu upravnu funkciju i služe tek za potrebe skupljanja i iskazivanja statističkih podataka", navodi se u priopćenju Liste ta Rijeku. Lista za Rijeku ističe da su Hrvatskoj potrebne prave i snažne regije na koje država "treba prenijeti sredstva i ovlasti u zdravstvu, školstvu, gospodarstvu, kulturi, socijalnoj skrbi, prometu, energetici i turizmu". Smatra da su regionalne različitosti i specifičnosti bogatstvo Hrvatske. Jedinstvenost države ostvaruje se kroz obranu, vanjsku politiku, monetarni sustav, dio unutarnjih poslova i nezavisno sudstvo. Sve ostalo treba ulaziti u ovlasti regionalnih i lokalnih zajednica, navodi Lista za Rijeku.

PAZIN - Vijećnici istarske Županijske skupštine na današnjoj su svečanoj sjednici u Pazinu, održanoj u povodu Dana Istarske županije, jednoglasno prihvatili Deklaraciju o proglašenju sveopćenarodnoga i plebiscitarnog ustanka stanovnika Istre te Pazinske odluke o sjedinjenju iz rujna 1943. kao najvažnije događaje u istarskoj povijesti 20. stoljeća. Deklaracijom se "odaje poštovanje hrabrosti istarskoga naroda predvođenog antifašističkim pokretom, koji je u jeku Drugoga svjetskog rata odlučio sam odrediti svoju sudbinu", a kako se u njoj navodi, imao je hrabrosti i snage "istaknuti visoku razinu zaštite ljudskih i manjinskih prava, suživot i snošljivost kao najviše vrednote protiv sila koje su prijetile pogaziti principe slobode, jednakosti i ravnopravnosti naroda i građana". Ističući kako je to zapravo "politička volja svih političkih snaga u Istri", predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac rekao je kako je riječ o deklaraciji kojom se želi odati priznanje rujanskima odlukama iz 1943. godine o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom. Govoreći o trenutačnome političkom stanju, istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo je da su parlamentarni izbori i ulazak Hrvatske u Europsku uniju dva politička događaja koja će imati "velike pozitivne reperkusije" na budućnost Istre. "Očekujem da ćemo zajedno s budućom vladom nastaviti i završiti sve ključne istarske projekte i programe, a posebno očekujemo suradnju na učvršćenju i jačanju istarskoga regionalnog identiteta kroz decentralizaciju, regionalizam i implementaciju ustavnog principa supsidijarnosti", dodao je.

SISAK - Vozač osobnog automobila poginuo je u izravnom sudaru sa školskim autobusom u kojem je bilo devetero djece, priopćila je sisačko-moslavačka Policijska uprava. Nesreća se dogodila u 13,50 sati u Strmenu, mjestu u sunjskoj općini. Od devetero djece u autobusu šestero je zatražilo liječničku pomoć te su prevezeni u sisačku bolnicu. Neslužbeno se doznaje da je riječ o lakšim ozljedama.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙