FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Referada i dalje blokirana, studenti drže da bi paket zakona potaknuo komercijalizaciju fakulteta

Autor: mbur
ZAGREB, 6. listopada 2011. (Hina) - Studenti Filozofskog fakulteta, koji blokiraju referadu već četvrti dan tražeći besplatno javno obrazovanje, reagirali su na današnjoj konferenciji za novinare na izjave ministra znanosti Radovana Fuchsa istaknuvši kako paket zakona o sveučilištu ne bi osigurao bolje financiranje visokog obrazovanja već bi potaknuo komercijalizaciju fakulteta ili daljnje naplaćivanje od studenata.

Iznoseći argumente protiv "Fuchsovih zakona", studenti su naglasili kako ti zakoni "školarine samo preimenuju u upisnine, trogodišni proračun sveučilišta prepuštaju pregovaračkim sposobnostima čelnika sveučilišta a ukoliko dodijeljeni novac ne bude dovoljan za sve potrebe fakulteta, potiče ih se na traženje novca iz drugih izvora".

Time je jasno, zaključuju, da ako vlada i ministarstvo nisu spremni financirati naše fakultete u potrebnoj mjeri, oni će naplaćivati participacije od studenata, u sklopu Fuchsovih zakona ili bez njih.

Osvrnuli su se i na dekana fakulteta Damira Borasa koji je, kako kažu, u nekoliko navrata prao ruke od navoda studenata da su bili neobaviješteni o plaćanju studija.

Budući da je dekan tek u utorak objavio popis studenata koji plaćaju a koji ne, i to tjedan dana nakon pismenog zahtjeva studentskih delegata, slobodni smo zaključiti da je dekan sam pobio svoje tvrdnje o obaviještenosti, poručuju studenti.

Ponovili su kako prema objavljenom popisu polovica studenata druge godine mora platiti školarinu 6000 kuna dok druga polovica ne mora. Kriterij prema kojemu se naplaćuju školarine je rang lista za upise na fakultete, a ne postignut uspjeh na fakultetu. Uz to, kažu, liste nisu ažurirane i na njima se nalaze i osobe koje nisu upisale fakultet.

Na upit kako ima dosta studenata koji su zbog blokade referade zakinuti jer ne mogu rješavati administrativna pitanja, studenti poručuju da su više zakinuti plaćanjem školarine od 6000 kuna i sve većim financijskim udarom. Poručuju kako svi trebaju doći na plenum, koji se danas održava u 16 sati, te tamo argumentirati svoje stavove o prekidu ili nastavku blokade.

Komentirali su i članak o obrazovanju u Hrvatskoj objavljen u newsletteru Instituta za javne financije, u kojemu stoji "kako je potrebno učiniti sve kako bi javni sektor postao podoban prema tržišnim kriterijima" te da bi "otpuštanje obrazovnih djelatnika i smanjenje broja obrazovnih ustanova pomoglo efikasnijem ustroju sustava".

Studenti drže da slijepo prihvaćanje ideologije tržišta nije rezultiralo povećanjem blagostanja i većom društvenom pravednošću već je doveo do polarizacije društva.

(Hina) xmb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙