FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snižena procjena rasta britanskog BDP-a u drugom tromjesečju

Autor: mkuz
LONDON, 5. listopada 2011. (Reuters) - Britanski gospodarski rast u drugom je tromjesečju ove godine neočekivano revidiran naniže, na 0,1 posto, pokazali su službeni podaci u srijedu, što je dodatno bacilo sumnju na jačanje gospodarskog oporavka te zemlje.

Revidirana je i procjena za prvo tromjesečje, sa 0,5 na 0,4 posto, navodi se u priopćenju državnog statističkog ureda.

Glavni su razlozi snižene procjene za drugo tromjesečje pad aktivnosti u industrijskom sektoru, za 1,2 posto, i pad potrošnje kućanstava, za 0,8 posto. Ujedno je proizvodnja u segmentu poslovnih usluga, te prometa i komunikacija bila slabija no što se ranije procjenjivalo.

Opsežna revizija također je pokazala da je britanska recesija u razdoblju od 2008. do 2009. bila kraća ali i dublja nego što se u početku procjenjivalo. Po najnovijim podacima gospodarske aktivnosti pale su u tom razdoblju za 7,1 posto, u usporedbi s dosada procijenjenim padom od 6,4 posto, izvijestili su iz ONS-a.

U statističkom uredu ističu također da je britansko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo po najnižoj stopi od posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja, kada se smanjilo za 0,5 posto.

Na godišnjoj razini britanski je BDP u drugom tromjesečju porastao za 0,6 posto, što je najslabiji rast od četvrtog tromjesečja 2009.

Ekonomisti su očekivali da će ONS potvrditi važeće procjene rasta BDP-a u drugom tromjesečju, u visini 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, odnosno 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.

"Imali smo neke nove podatke, no većina promjena nastala je zbog novih metoda izračuna i novih podataka u industriji", rekao je dužnosnik Ureda o podacima revizije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙