FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz: 50 godina francusko-quebečke suradnje

Autor: vrad
PARIZ, 4. listopada 2011. (Hina/AFP) - Quebec i Francuska proslavili su u utorak u Parizu 50. obljetnicu suradnje snažnije no ikad i usmjerena prema budućnosti, po ocjeni francuskog ministra vanjskih poslova Alaina Juppea, a "jedinstvene" i raznolike, po riječima quebečkog premijera Jeana Charesta.

"Postoji li još igdje takva veza? Iskreno ću reći, ne vjerujem", rekao je Charest u društvu Alaina Juppea o odnosu "spontanog prijateljstva i neobične sloge" u prigodi završetka simpozija o obljetnici osnutka Quebečke kuće, otvorene 5. listopada 1961. u Parizu, a koja je postala Glavno predstavništvo Quebeca.

"Francusko-quebečka suradnja je snažnija no ikad i odlučno usmjerena prema budućnosti", rekao je francuski ministar ističući redovite susrete francuskih i quebečkih premijera - 16 između 1977. i 2010. - suradnju na polju istraživanja, profesionalnog usavršavanja, zaštite kulturne raznolikosti i, naposljetku, skoro potpisivanje ugovora o gospodarskom partnerstvu u okviru Sjevernog plana.

Više od 30.000 Francuza radi u Quebecu, gdje je smješteno 400 francuskih poduzeća. U Francuskoj je zastupljeno 160 quebečkih poduzeća s 10.000 radnih mjesta.

"U četiri stoljeća zajedničke povijesti sudbina nas je gdjekad znala razdvojiti, ali naša su srca su uvijek zajedno kucala", istaknuo je Juppe.

(Hina) xvrad yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙