FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović u utorak u službenom posjetu Monaku

Autor: nbar
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom u utorak će boraviti u uzvratnom službenom posjetu Kneževini Monako, a tijekom boravka u drugoj najmanjoj državi na svijetu hrvatski predsjednik razgovarat će s princom Albertom II. od Monaka te s predstavnicima monegaške vlade.

Josipović će s domaćinom, princom Albertom, razgovarati u četiri oka, a nakon sastanka dvaju izaslanstava, hrvatski predsjednik sastat će se i s članovima monegaške vlade.

Hrvatska i Monako su 2007. uspostavili diplomatske odnose, a princ Albert boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj u travnju 2009. godine.

Sin princa Rainera III. i glumice Grace Kelly tad je posjetio Zagreb i Istru te razgovarao s najvišim hrvatskim dužnosnicima. Hrvatska i Monako surađuju na različitim područjima, a suradnja je posebno bliska na području razminiranja. Godine 2007. Monako je s Hrvatskim nacionalnim centrom za razminiranje CROMAC-om potpisao trogodišnji ugovor o razminiranju pograničnog područja uz Dunav i parka prirode Kopački rit. Od 2006. u tijeku je projekt u kojem Monako sudjeluje u gradnji Centra za rehabilitaciju žrtava mina u Rovinju M.A.R.E. Kneževina Monako za taj je centar donirala 275 tisuća dolara, a u razdoblju od 2010. do 2012. donirat će još 450 tisuća dolara.

Monako i Hrvatska surađuju i na području kulture, posebice u arheološkim iskapanjima u Istri. Monako je u sklopu kulturne suradnje donirao artefakte za muzej evolucije i nalazište pračovjeka u Krapini.

Grad-država Monako najgušće je naseljena država na svijetu i druga po veličini najmanja država na svijetu, od nje je manji samo Vatikan.

Od ustava donesenog 1911. godine, Monako je parlamentarna monarhija s princom na čelu države. Izvršna vlast sastoji se od ministra države koji presjeda vladom sastavljenom od šest članova. Ministar države je francuski građanin kojeg odabire princ između kandidata koje predloži francuska vlada. Od 1962. uz princa državom vlada i parlament koji se sastoji od 24 zastupnika. Zastupnici se biraju na mandat od pet godina.

Glavni izvor prihoda Monaka je turizam. Građanima kneževine država ne ubire porez, zbog čega u državi živi veliki broj stranaca koji nastoje izbjeći oporezivanje u vlastitoj zemlji. Monako nije član Europske unije, ali je vrlo povezan s EU carinskom unijom s Francuskom. Kneževina je izborila pravo izdavanja vlastitih kovanica eura.

U kneževini živi 30.000 stranih stanovnika, 30.000 privremenih stranih radnika i 7600 domaćeg stanovništva.

Većinu stanovništva čine Francuzi, njih 47 posto, dok domaće stanovništvo (Monegaski) i Talijani čine 16 posto stanovništva. Ostalih 21 posto čine pripadnici nekih od 15 raznih nacionalnih skupina koji žive u Monaku. Službeni jezik je francuski, ali također su rasprostranjeni talijanski i engleski zajedno s lokalnim monegaškim jezikom.

(Hina) xnab ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙