FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Međunarodni dan zaštite životinja

Autor: dber
ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - Međunarodni dan zaštite životinja danas su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića zajednički obilježili zagrebački Zoološki vrt, Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec te udruga "Prijatelji životinja" čije je štandove obišao i gradonačelnik Milan Bandić.

"To je moj uobičajeni posjet štandovima u povodu dana zaštite životinja kojim nastojimo senzibilizirati javnost na odgovornost i pridržavanje pravila igre kod držanja kućnih ljubimaca kako bi bili zadovoljni i oni koji ih ne žele i mi koji gajimo ljubav prema životinjama bez obzira na vrstu", kazao je Bandić koji je na Trg bana Jelačića došao u društvu svog psa Rudija.

Osobno bi, kaže, udomio psa, ali ne dok je u kući Rudi. "Sada je on car", dodaje.

Ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja Marta Šušak izvijestila je da se taj dan obilježava se u više od 70 zemalja svijeta. "Priključili smo se i mi jer smatramo da svaka osoba može nešto učiniti za spas životinja i to udomljavanjem nezbrinutih životinja, odabirom proizvoda s tzv. bijele liste koji nisu testirani na životinjama, bojkotiranjem nošenja kože i krzna ili pak prelaskom na biljnu prehranu", kazala je Šušak i iznijela podatak po kojem bi samo jedan čovjek, prelaskom na vegetarijanstvo ili veganstvo, godišnje mogao spasiti oko 100 životinja.

Ravnateljica Ustanove Zolooški vrt Grada Zagreba Davorka Maljković je navela kako će ZOO vrt nastaviti sa svojom akcijom "Čovječe, gdje ti je mobitel?" koja se odvija u okviru kampanje zaštite čovjekolikih majmuna. Kutije za odlaganje starih mobitela zasad su postavljene u ZOO vrtu i u City centru, a uskoro će, dodaje, biti postavljene i u centru grada. Svaki mobitel može se u potpunosti reciklirati što je važan podatak zna li se da se tropske kišne šume u kojima žive čovjekoliki majmuni ruše zbog rude potrebne za izradu mobitela, navela je Maljković.

Dodala je kako će u studenome obilježiti Dan crvenih pandi kad će posjetitelji ZOO vrta će moći vidjeti ovogodišnju panda bebu, a u ZOO-u priređuju i Abrakadabra ZOO, događanje vezano uz noćne životinje.

Kad je riječ o Skloništu za nezbrinute životinje Dumovec, Maljković navodi tri događanja koja će pripomoći njegovu radu i to jesenski Cro-a-porter gdje će se predstaviti dizajnerske majice od čije će prodaje novac biti namijenjen skloništu, projekt "Udomljavanje je fora" kako bi se građanima približile prednosti udomljavanja i držanja pasa te humanitarni koncert grupe Afion u Maloj dvorani Lisinski.

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk je izvijestio kako je Grad Zagreb od aukcije slika poznatih hrvatskih autora prikupio 44.000 kuna za kupnju opreme za liječenje životinja u skloništu Dumovec. Dosad smo od 64 slike prodali 23 i akcija je još u tijeku, dodao je te zahvalio slikarima koji su dosad darovali slike, a to još i čine, kao i građanima koji su ih kupili. O svemu se, dodaje, zainteresirani mogu informirati u Dumovcu.

Na Trgu bana Jelačića građani mogu do 19 sati posjetiti štandove Dumovca i Prijatelja životinja, udomiti psa, donirati novac ili kupiti razne suvenire i majice s porukama vezanima za zaštitu životinja: Ne testiraj na meni, Ne kupuj me, Ja sam tvoj prijatelj, Nisam odojak, Stop kuhanju živih rakova.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙