FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu dužnička kriza i izvješće o zaposlenosti

Autor: scvi
NEW YORK, 3. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se i ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje zbog europske dužničke krize, a u fokusu ulagača bit će i novi makroekonomski podaci te vijesti iz kompanija uoči početka sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 1,3 posto, na 10.913 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,4 posto, na 1.131 bod, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 2.415 bodova.

Na Wall Streetu i dalje vlada velika nesigurnost. Početkom prošloga tjedna cijene su dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi da će europski dužnosnici konačno usuglasiti način borbe protiv dužničke krize i pomoći Grčkoj da izbjegne bankrot.

No, kasnije je taj entuzijazam splasnuo, a ulagače je obeshrabrio i niz podataka koji ukazuje na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava. Zbog toga su krajem tjedna cijene dionica oštro pale.

S&P 500 indeks potonuo je u trećem tromjesečju za 14,3 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od kraja 2008. godine, pri čemu je tržišna vrijednost dionica uvrštenih u taj indeks srezana za 1.700 milijardi dolara.

I ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti sve vijesti u vezi dužničke krize u eurozoni i novi makroekonomski podaci. S najvećim se nestrpljenjem očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

Analitičari procjenjuju da je u rujnu broj zaposlenih povećan za oko 60 tisuća, nakon što je u kolovozu ostao nepromijenjen. Pritom bi stopa nezaposlenosti u rujnu trebala ostati nepromijenjena na 9,1 posto.

U fokusu ulagača bit će i izvješća Instituta za menadžere nabave (ISM). ISM indeks aktivnosti u industrijskom sektoru bit će objavljen u ponedjeljak, a ISM indeks uslužnog sektora u srijedu.

U drugom tjednu listopada počinje i sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Razočaraju li izvješća kompanija, cijene bi dionica mogle dodatno pasti.

Posljednjih godina rast prodaje u inozemstvu pomogao je američkim kompanija u ostvarivanju vrlo dobrih rezultata. Prodaja u inozemstvu čini prosječno oko 30 posto prodaje kompanija iz S&P 500 indeksa.

No, dužnička kriza u eurozoni i usporavanje rasta najvećih azijskih gospodarstava vjerojatno su ostavili traga na prihodima američkih kompanija u trećem kvartalu.

„Mislim da će mnoge kompanije navesti probleme u Europi kao razlog slabijih rezultata. Ne očekujem spektakularnu sezonu kvartalnih rezultata jer već imamo neke naznake“, kaže Todd Schoenberger, direktor u tvrtki LandColt Trading.

Neke kompanije već su upozorile da će im poslovni rezultati u trećem tromjesečju biti slabiji nego što se prvotno očekivalo.

Zbog toga su analitičari već smanjili svoje procjene. U najnovijoj anketi Reutersa očekuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeks u proteklom kvartalu ostvarile rast dobiti za 13,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije tri mjeseca procjenjivali da će zarade porasti za 17 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙