FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razminirano novih 100.576 četvornih metara

Autor: vhor
KARLOVAC, 9. rujna 2011. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje predao je danas u Mateškom selu predsjedniku Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj Donu Markušiću i Ivanu Vučiću, županu Karlovačke županije, potvrdu o razminiranosti 100.576 četvornih metara prostora poljoprivrednog zemljišta u Mateškom selu i selu Prodanovići.

Ukupna vrijednost radova je 1.129.941 kuna, izvijestila je AmCham.

Predaji su nazočili i veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley i Kanade Edwin L. Loughlin, budući da je novac za razminiranje prikupljen prvenstveno na njihovoj dobrotvornoj gala večeri ''Večer za sigurne korake" prošle godine u Zagrebu, u organizaciji AmChama, a iznos je udvostručila američka vlade kroz ITF (Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina).

Veleposlanik James B. Foley najavio je nastavak podrške u razminiranju i kazao da su Sjedinjene Američke Države, uz pomoć drugih donatora, od 2002. godine donirale više od 2,8 milijuna američkih dolara Karlovcu i učinile više od 2,2 četvorna kilometara u županiji sigurnim za stanovnike.

Veleposlanik Kanade Edwin L. Loughlin kazao je da Kanada prednjači u pružanju podrške inicijativama vezanim na uklanjanje mina.

U ime AmCham-a Markušić je rekao da se komora odlučila aktivno uključiti u rješavanje problema mina u Hrvatskoj jer "minirana područja predstavljaju problem kako sa sigurnosnog tako i ekonomskog aspekta", te da mu je drago što se realizacijom ovog projekta "direktno utječe na proces normalizacije života lokalne zajednice i ostvarenje bolje ekonomske budućnosti.'' Najavio je novu dobrotvornu večeru 14. listopada ove godine u Zagrebu.

Župan Vučić se zahvalio svima koji su doprinijeli razminiranju, te podsjetio da je u ukupnom iznosu i 350 tisuća kuna iz proračuna Karlovačke županije, te da je isti iznos osiguran i za narednu godinu za nove projekte.

U Hrvatskoj je još 792 četvorna kilometra minski sumnjivog prostora, a proteže se kroz 101 grad ili općinu u 12 županija. U Karlovačkoj županiji je 68,8 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora.

Od 1998. do danas dogodilo se u Hrvatskoj 230 minskih incidenata u kojima je ukupno stradalo 308 osoba, od kojih 113 smrtno.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙