FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božinović s ITF-om razmijenio pisma namjere o zbrinjavanju viška mina

Autor: dber
ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Ministar obrane Davor Božinović sastao se danas s predstavnicima Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) koji u suradnji s vladama stranih država, a prvenstveno Sjedinjenim Američkim Državama, usmjerava novčana sredstva prema humanitarnom razminiranju i zbrinjavanju neperspektivnih minsko-eksplozivnih sredstava, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Slijedom ranijih razgovora s ITF-om danas su razmijenjena pisma namjere o uključivanju ITF-a u financijske projekte uništavanja viškova streljiva, pomoći ITF-a u nadzoru uništavanja streljiva i unaprjeđenju uvjeta održavanja streljiva, te daljnjoj edukaciji osoblja u radu s eksplozivnim sredstvima.

U vezi s nedavnom eksplozijom vojno-skladišnog komplesa 'Pađane', na današenjem je sastanku bilo govora o konkretnim mogućnostima uključivanja ITF-a, odnosno njihovih donatora, u saniranje posljedica eksplozije.

Sbzirom da Hrvatska ima viškove ubojitih sredstava, osiguravanjem sredstava iz međunarodnih fondova za zbrinjavanje viškova, otvaraju se i mogućnosti za domaće tvrtke koje imaju sposobnosti za uključivanjem u navedene aktivnosti, navodi MORH.

International Trust Fund (ITF) sa sjedištem u Sloveniji, međunarodna je organizacija koja od 1998. sudjeluje u projektima razminiranja u zemljama regije, a dosad je u Republici Hrvatskoj uspješno surađivala na projektima razminiranja sa Hrvatskim centrom za razminiranje.

(Hina) pp/xbdj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙