FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Čović pesimističan glede dogovora o vlasti

Autor: zkre
MOSTAR, 22. rujna 2011. (Hina) - Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović iskazao je u četvrtak nakon susreta s čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom pesimizam da će na sastanku u Brčkom sljedećeg tjedna biti postignut dogovor o novom sazivu Vijeća ministara, skoro godinu dana od okončanih izbora u toj zemlji.

"Što se tiče Vijeća ministara teško da mi možemo bilo što dogovoriti s obzirom da većinske bošnjačke stranke još nisu prevagnule oko toga da Hrvatima treba pripasti položaj premijera i dva ministra", rekao je Čović za medije u Mostaru govoreći o očekivanjima od sastanka na kojemu će se okupiti čelnici šest vodećih političkih stranaka u BiH.

Dodao je međutim kako je realno očekivati dogovor o zakonima važnim za europske reforme no ne i o Vijeću ministara što po njemu još dodatno smanjuje šanse za međusobni dogovor.

"Ako negativno završi sastanak u ponedjeljak, bojim se da ćemo imati još uži prostor za dogovor", dodao je lider HDZ-a BiH.

Vodeće hrvatske i srpske stranke HDZ BiH i HDZ 1990., te SNSD i SDS, traže da se novo Vijeće ministara uspostavi na temelju rotacije funkcija prema kojemu bi Hrvatima pripala pozicija premijera i dvojice ministara, a Srbima četiri ministarske funkcije koje u aktualnome sazivu imaju bošnjačke stranke.

Istodobno većinske bošnjačke stranke SDP BiH i SDA traže da popune pet od deset mjesta u Vijeću ministara, među kojima su tri bošnjačka, jedna hrvatska ministarska pozicija, te ministarstvo koje bi vodio predstavnik iz reda ostalih naroda.

Vlast na razini države u BiH nije uspostavljena jedanaest i pol mjeseci nakon izbora.

Čović je s Lagumdžijom razgovarao i oko provedbe ranijeg dogovora o zajedničkoj uspostavi vlasti vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz dva HDZ-a te SDP-a i SDA u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Dodao je kako se radi o povezanome procesu te da se ne može očekivati uspostava vlasti u županiji sa sjedištem u Mostaru bez istodobne provedbe dogovora u središnjoj Bosni.

"Dok ne bude postojao jasan odgovor hoće li se poštovati dogovor, poručio sam kako se sigurno neće ići s uspostavom vlasti u Mostaru", dodao je Čović.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙