FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Braniteljske udruge protiv revizije prava

Autor: zkre
MOSTAR, 19. rujna 2011. (Hina) - Udruge Domovinskog rata Hrvata iz BiH obilježile su 20. obljetnicu prvog organiziranog otpora JNA i srpskome agresoru na prostoru Hercegovine upozoravajući da tu obljetnicu hrvatski branitelji dočekuju uz kriminaliziranje i revizije koje provode vlasti u Sarajevu zbog čega su pozvali hrvatske predstavnike da žestoko odbace pokušaje prekrajanja povijesti.

"Kriminalizacijom Domovinskog rata i nezakonitim ukidanjem stečenih prava hrvatskih dragovoljaca i članova njihovih obitelji izravno se podrivaju temelji hrvatske konstitutivnosti i suverenosti u Bosni i Hercegovini bez koje nema opstojnosti hrvatskog naroda u BiH, što je izravan put u politički nestanak i pretvaranje hrvatskog naroda u nacionalnu manjinu u BiH", navodi se u priopćenju Udruga organizatora otpora Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i udruge dragovoljaca i veterana.

Iz ovih udruga upozoravaju da vlasti u Sarajevu nezakonito i kršeći sve pravne i moralne norme ukidaju prava dragovoljcima Domovinskog rata "gurajući ih na margine socijalno problematične društvene skupine".

Revizije branitelja koje provode federalne vlasti utvrdile su kako je velik broj branitelja HVO-a na prijeporan način ostvario mirovine, naknade i druge pogodnosti zbog čega su nedavno u Širokom Brijegu organizirani prosvjedi protiv federalnih institucija tvrdeći da ciljano ukidaju prava hrvatskih branitelja.

Udruge iz Domovinskog rata Hrvata u BiH zbog toga kritiziraju "šutnju, nezainteresiranost i nesposobnost političkih predstavnika hrvatskog naroda" u obrani digniteta Domovinskog rata i stečenih prava branitelja. Zbog toga su pozvali predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH da usvoje deklaraciju o Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini i stanu u obranu hrvatske vojne komponente i statusa branitelja i njihovih stečenih prava u BiH.

Na današnji dan prije 20 godina hrvatski dragovoljci iz Bosne i Hercegovine prvi su se digli u obranu Bosne i Hercegovine nakon dolaska više desetina tisuća rezervista i pripadnika JNA čime je praktično najavljena agresija kojoj se HVO prvi usprotivio.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙