FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad stope nezaposlenosti u Njemačkoj u rujnu

Autor: vmom
NUERNBERG, 29. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u rujnu je smanjena znatno više nego što se očekivalo, zabilježivši novu najnižu razinu od njemačkog ujedinjenja prije više od dva desetljeća, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci tamošnje savezne agencije za rad.

Stopa nezaposlenosti spustila se tako na 6,6 posto, sa 7,0 posto u kolovozu, pokazali su neprilagođeni podaci te agencije.

U odnosu na kolovoz broj nezaposlenih smanjen je za 149 tisuća, na 2,796 milijuna. Usporedbe radi, u rujnu prošle godine u Njemačkoj je bez posla bilo ukupno 3,026 milijuna ljudi, pri čemu je stopa nezaposlenosti iznosila 7,2 posto.

"Situacija na njemačkom tržištu rada u rujnu se dodatno poboljšala i broj nezaposlenih je smanjen", kazao je čelnik agencije Frank-Juergen Weise, predstavljajući najnovije izvješće.

Najnovije brojke dokaz su nastavka otvaranja novih mjesta u izvozno orijentiranom najvećem gospodarstvu eurozone, unatoč usporavanju rasta.

U drugom tromjesečju njemačko gospodarstvo izgubilo je zamah, porastavši za svega 0,1 posto. Čelnik tamošnje središnje banke Bundesbank kazao je međutim da očekuje robustan rast u trećem tromjesečju.

Desezonirani podaci o nezaposlenosti pokazali su pak smanjenje broja nezaposlenih u rujnu za 26 tisuća na mjesečnoj razini, na 2,922 milijuna. Stopa nezaposlenosti se tako spustila na 6,9 posto, sa 7,0 posto u kolovozu, dok je u rujnu prošle godine iznosila 7,5 posto, uz ukupno 3,154 milijuna nezaposlenih, objavila je savezna agencija za rad.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙