FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 29. rujna

Autor: dsta
ZAGREB, 29. rujna 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 29. rujna.

ZAGREB - U Hrvatskoj udruzi poslodavaca bit će predstavljeni rezultati prvog znanstvenog istraživanja u Hrvatskoj koje će identificirati najvažnija ograničenja rasta hrvatskog gospodarstva i poredati ih prema prioritetima. Istraživanje, koje je financirala Hrvatska udruga poslodavaca, povjereno je grupi od 17 istraživača, znanstvenika mlađe generacije (11 sati, sjedište HUP-a, Pavla Hatza 12).

RIJEKA - Na okruglom stolu na temu "Veće tržište, više prilika", na kojemu će se razmatrati konkurentnost u kontekstu ulaska Hrvatske u EU, sudjelovat će predstavnici Primorsko-goranske županije, delegacije EU u Hrvatskoj, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i drugi. (10 sati, dvorana "Transadrije", Riva Boduli 1)

ZAGREB - Plasmani banaka u Hrvatskoj poduzećima rastu, dok se istodobno bilježi pad kredita stanovništvu na godišnjoj razini, isključi li se utjecaj tečaja, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Plasmani banaka nebankarskom sektoru tijekom lipnja neznatno su smanjeni, a u srpnju su porasli za 4,9 milijardi kuna ili za 1,9 posto. No, to nominalno povećanje plasmana pretežno je bilo rezultat deprecijacije kune prema euru i osobito prema švicarskom franku, pa je mjesečni rast u srpnju, kad se isključi taj utjecaj iznosio 0,6 posto, napominju analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a. Na godišnjoj razini plasmani banaka privatnom sektoru porasli su za 7,9 posto ili za 3,8 posto isključi li se utjecaj tečaja. Po sektorima, rast plasmana u srpnju gotovo se u potpunosti odnosio na sektor poduzeća, čiji su plasmani imali godišnji rast od 6,8 posto (isključujući utjecaj tečaja). S druge strane, oslabljena potražnja stanovništva za kreditima i dalje nepovoljno utječe na kreditiranje tog sektora, stoga se na godišnjoj razini bilježi pad plasmana stanovništvu od 0,9 posto, bez utjecaja tečaja.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙