FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o prijedlogu zakona o umjetničkom obrazovanju

Autor: dber
ZAGREB, 28. rujna 2011.(Hina) - Zakon o umjetničkom obrazovanju, koji se, po riječima državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimira Janjića predlaže zbog nedorečenosti u sustavu, zastupnici su raspravili u prvom čitanju.

Janjić je izvijestio da danas u Hrvatskoj djeluje 90 osnovnih i srednjih glazbenih škola koje pohađa 19.789 učenika i 12 škola s programima likovne umjetnosti i dizajna s 1687 učenika.

"Ponosimo se time što je broj učenika u umjetničkim školama poprilično rastao, ali to nije slučajno", kazao je Janjić dodajući da ih je u školskoj godini 1984/1985. bilo 2.669, 1999/2000. 13.622, a danas gotovo 20 tisuća.

Većina zastupnika, kako iz vladajućih, tako i iz oporbe, isticali su važnost glazbenog obrazovanja. Na njihove primjedbe da su glazbene i druge umjetničke škole mnogim zainteresiranim učenicima nedostupne, Janjić je odgovorio da je u zadnje vrijeme osnovano nekoliko srednjih glazbenih škole ondje gdje ih dosada nije bilo.

"Tim smo zakonom definirali sve uvjete za upis učenika i želimo dosadašnjim nastavnim planom i programom, a budućim kurikulumima, osigurati da to bude jednako za sve učenike", rekao je Janjić te ocijenio da je nastavni plan poprilično ambiciozno postavljen, posebice u srednjim glazbenim školama.

Zastupnici SDP-a zanimali su se za plaćanje prekovremenog rada nastavnicima, a Janjić je odgovorio da tu postoje neka ograničenja, posebice u dislociranim odjelima, jer s jedne strane nastavnici dio rade gratis jer žele dati djeci što ona traže, a s druge strane im se toliki broj honorarnih sati ne može platiti.

Janjić je potvrdio da je javna rasprava o zakonu o umjetničkom obrazovanju dugo trajala, više od godinu dana, no pozvao je sve zainteresirane da se uključe i nadalje da daju prijedloge i primjedbe, posebice stručnjake koji su i dosad zdušno pomagali.

Zastupnici su kratko raspravili i zakon o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, po hitnom postupku, budući da Sabor može najviše na godinu dana ovlastiti Vladu, a 7. listopada prestaje vrijediti dosadašnji zakon.

Josip Leko (SDP) je rekao da nije sporno da Sabor može delegirati Vladu da uredbama uređuje materiju iz djelokruga i nadležnosti Sabora, osim ljudskih prava i temeljnih sloboda, pozicije nacionalnih prava ili pozicije manjina, izbornog sustava te ustrojstva, djelokruga i načina rada državnih tijela i lokalne samouprave.

Spomenuo je, međutim, uredbu o cijeni plina odnosno ovlaštenje Vlade da određuje cijenu plina nekim subjektima. "I to vlada čini na način da mijenja zakon, a hijerarhija propisa se protivi tome da vlada mijenja zakon i Ustav kaže da može odrediti drugačije", dodao je.

"I, evo ga", odgovorio mu je HDZ-ov zastupnik Emil Tomljanović, "svake godine se otvaraju gotovo indentična 'sporna' pitanja može li vlada intervenirati, kada, u kojim situacijama i kojoj mjeri to čini te je li sve to skupa u skladu s Ustavnom i zakonom".

Nakon što je naveo da tu nema nikakvih ustavnih odstupanja i da je u cijeloj godini bila tek jedna uredba, Miljenko Dorić (HNS/HSU) je napomenuo kako bi bilo dobro najprije u Saboru raspraviti izvješće i onda prodložiti vladi da radi na isti način.

Sabor je završio s današnjim radom.

(Hina) xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙