FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Van der Wee: neuspjeh restrukturiranja brodogradilišta nije opcija

Autor: dduk
ZAGREB, 28. rujna 2011. (Hina) - Neuspjeh restrukturiranja državnih brodogradilišta u Hrvatskoj uopće nije opcija o kojoj razmišlja Europska komisija i bio bi to kraj tih brodogradilišta, rekao je danas Dominique Van der Wee iz Opće uprave za tržišno natjecanje Europske komisije.

"Ne razmatramo taj scenarij, to jednostavno nije opcija", rekao je Van der Wee na konferenciji "Ususret pristupanju EU-u i nakon njega" koju je organizirala Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Dodao je da je "loše uopće pomišljati" na neuspjeh restrukturiranja državnih brodogradilišta te da bi to za njih bio kraj.

Ocijenio je da su planovi restrukturiranja koje je odobrila Europska komisija dobar dogovor i nagodba kojom je dugoročno osigurana budućnost brodogradilišta. Prema njegovom mišljenju vrlo je važno što je taj dogovor postignut prije hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, jer bi nakon toga to bilo puno teže.

Stoga pogrešnima smatra teze, koje se ovih dana pojavljuju u javnosti, da bi možda trebalo pričekati s privatizacijom, pri čemu naglašava i ne baš sjajne prognoze rasta europskog gospodarstva koje, kako je rekao, mogu obeshrabriti ulagače.

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren upozorio je da Hrvatska prije stupanja u punopravno članstvo EU-a mora reformirati sustav državnih potpora kako bi manjim potporama ciljano poticala konkurentne i perspektivne tvrtke. Do pristupa Hrvatske u EU njezino gospodarstvo mora biti naviknuto na takav pristup i ponašanje, tvrtke se trebaju oslanjati na vlastite resurse, a ne na državnu pomoć, kaže Vandoren.

Član uprave tvrtke DIV, koja je dala ponudu za privatizaciju Brodosplita, Darko Pappo upozorava da je upravo način razmišljanja najteža prepreka s kojom se susreo u radu na planovima restrukturiranja Brodosplita. Prilika koja je dana brodogradilištima mora se iskoristiti jer alternative nema, smatra on ocjenjujući da poslovne prilike koje se pritom nude još uvijek nadjačavaju rizik.

Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec upozorila je da će kontrolu državnih potpora nakon ulaska Hrvatske u EU preuzeti Europska komisija te najavila da će glavna aktivnost Agencije u budućnosti biti borba protiv kartela jer oni najviše štete interesima potrošača.

Na novinarski upit za komentar Vladine najave donošenja zakona o ograničavanju vlasništva nad Inom na 49 posto osim za hrvatsku državu, odgovorila je da to pitanje nije u nadležnost AZTN-a pa ga ne može komentirati.

Na konferenciji "Ususret pristupanju EU-u i nakon njega" teme su izazovi pristupanja EU-u za poslovnu zajednicu u Hrvatskoj te izazovi za suradnju u provođenju zakona o zaštiti tržišnog natjecanja u regiji.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙