FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki premijer obećao njemačkim poslovnim čelnicima reforme

Autor: mkuz
BERLIN, 27. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Grčka će ispuniti svoje obveze prema međunarodnim zajmodavcima, obećao je grčki premijer Georgij Papandreu čelnicima njemačke industrije u utorak, pozivajući europske partnere da pomognu u rješavanju dužničke krize.

"Obećajem Vam da ćemo mi Grci uskoro velikim naporima izboriti gospodarski rast i prosperitet nakon sadašnjeg bolnog razdoblja", rekao je grčki premijer.

Izrazio je razumijevanje za nesklonost poreznih obveznika drugih zemalja Unije da pomognu izvlačiti njegovu zemlju iz krize, ali je naglasio da to nije ulaganje u pogreške iz prošlosti, već u uspjeh u budućnosti.

"Eurozona danas mora poduzeti hrabre korake u smjeru fiskalne integracije kako bi se stabilizirala monetarna unija. Nemojmo dozvoliti da pobijede oni koji su se kladili na propast eura", rekao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel podvrgnuta je pritisku birača i pojedinaca iz vladajuće koalicije desnog centra da bude oštra prema Grčkoj prije glasovanja u četvrtak u njemačkom parlamentu o proširenju europskog kriznog fonda. Merkel je na istoj konferenciji izjavila da že se Njemačka solidarizirati s partnerima kako bi osigurala budućnost za euro.

"Pružit ćemo svu pomoć koja se od njemačke strane traži kako bi Grčka obnovila povjerenje", rekla je kancelarka Merkel.

"Ukoliko je na kocki stabilnost eura, a iskustvo posljednjih nekoliko godina govori da teškoće jedne zemlje mogu ugroziti zajedničku valutu, tada smo obvezni pokazati solidarnost u zoni primjene zajedničke valute", kazala je.

"Pomoći ćemo ukoliko članica učini sve što je u njenoj moći kako bi napravila svoju domaću zadaću", naglasila je Merkel, ponovivši ujedno da se protivi izdavanju zajedničkih obveznica eurozone.

Grčki premijer sastat će se večeras s njemačkom kancelarkom kako bi razgovarali o dužničkoj krizi u eurozoni. Grčka očekuje zeleno svjetlo za isplatu nove tranše međunarodnih kredita kako bi mogla podmirivati svoje financijske obveze. Isplata je uvjetovana reformama koje ciljaju na smanjenje proračunskog manjka i duga.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙