FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište pod pritiskom loših vijesti

Autor: neba
ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi cijena dionica i danas mogle biti pod pritiskom, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer na svjetskim burzama vlada loše raspoloženje zbog snižavanja kreditnog rejtinga Italiji.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 4 pad.

Crobex indeks jučer je potonuo 2,85 posto, na 1.929 bodova, a Crobex10 1,98 posto, na 1.052 boda, što su najniže razine tih indeksa od polovice prosinca prošle godine.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,6 milijuna kuna, što je otprilike 19 milijuna kuna manje nego u petak.

„Oko nas su samo loše vijesti, stoga bi i danas domaći burzovni indeksi mogli zabilježiti pad. Snižavanje rejtinga Italiji, uz i nadalje neriješenu situaciju u Grčkoj, produbljuje strah investitora od dužničke krize u eurozoni“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Nakon pet dana neprestanog rasta, na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale zbog obnovljenih bojazni od bankrota Grčke, što bi produbilo dužničku krizu u eurozoni.

Dow Jones indeks oslabio je 0,94 posto, dok je S&P 500 pao 0,98, a Nasdaq indeks 0,36 posto.

Jučer je grčki ministar financija održao hitnu telefonsku konferenciju s predstavnicima EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda. Kreditori traže od Grčke daljnje mjere štednje, smanjenje javnog sektora i bolje prikupljanje poreza kako bi se smanjio proračunski deficit. Grčki ministar kazao je, pak, da je razgovor bio produktivan i da je dogovor blizu.

Ionako zabrinute zbog mogućeg bankrota Grčke, ulagače je jutros na azijskim i europskim burzama pokolebala i agencija Standard & Poor's smanjivši kreditni rejting Italije za jedan stupanj, na A/A-1, zadržavši izglede za rejting negativnima.

Izgledi za gospodarski rast Italije se pogoršavaju, a malo je naznaka da bi vlada Silvia Berlusconija mogla efektivno odgovoriti i ispuniti zacrtane fiskalne ciljeve, priopćio je S&P.

„Nove smjernice investitorima dat će danas pokazatelji gospodarskog sentimenta u Njemačkoj i eurozoni“, dodaje Harambašić Nereau.

A zbog nestabilnog tečaja kune prema euru posljednjih dana, Harambašić Nereau ističe i da će investitori pratiti vijesti iz Hrvatske narodne banke (HNB), s izvanredne sjednice njezina Savjeta.

Na tečajnici HNB-a, srednji tečaj eura probio se iznad 7,5 kuna prvi puta u zadnjih 6 godina. HNB je jučer intervenirao na deviznom tržištu prodajom 180,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,4991 kuna za euro.

Kako se navodi na internetskoj stranici HNB-a, radi sterilizacije viška likvidnosti u bankovnom sustavu i smanjivanja deprecijacijskog pritiska na tečaj kune u odnosu na euro, za danas je sazvana izvanredna sjednica Savjeta HNB-a na kojoj će se odlučivati o promjeni stope obvezne pričuve banaka.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙