FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Avberšek traži od Milinovića da kaže istinu o stanju u zdravstvu

Autor: tmar
ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - U nastavku međusobnih prozivki za stanje u zdravstvu, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek pozvala je ministra Darka Milinovića da odgovori je li istina da je bolnički sustav u prvih šest mjeseci imao manjak od 230 milijuna kuna, od čega kliničke bolnice i klinički centri, osim Kliničke bolnice Sestara milosrdnica, imaju 132 milijuna kuna gubitaka, a opće bolnice 83 milijuna.

Avberšek je na današnjoj konferenciji za novinare upitala ministra Milinovića i je li istina da je dospjeli dug bolnica 30. lipnja iznosio 1,5 milijardu kuna te zbog čega nije, kao što je obećano u reformi, izdvojio zdravstveni novac iz riznice kako bi se znalo s koliko novca zdravstvo zaista raspolaže.

Predsjednica sindikata zdravstva ponovila je svoju prošlotjednu tvrdnju da u zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost te je naglasila da se to, suprotno onome što joj imputira ministar, ne odnosi na 72.000 zaposlenih u sustavu koji, kako je rekla, rade i više nego treba a da im se to i ne plaća. Istaknula je kako se to odnosi na Ministarstvo zdravstva, politički postavljene ravnatelje i upravna vijeća, koji su nekompetentni i neodgovorni te s javnim novcem ne upravljaju kako treba.

Na Milinovićevu optužbu da je "minirala" sklapanje kolektivnog ugovora za zdravstvo, Avberšek je odgovorila da ga nije potpisala i neće sve dok se bude predlagalo da se pripravnost liječnika kod kuće vikendom tretira jednako kao dežurstvo na njegovu radnome mjestu.

Liječnik bi tako, objasnila je, bio pripravan subotom i nedjeljom po 24 sata i time odradio 48 sati - dakle cijeli radni tjedan i još osam sati više ne otvorivši vrata ustanove u kojoj radi. Sve bi to državu stajalo milijardu kuna na godinu, a taj bi privilegij imalo od 5000 od 12.000 liječnika u Hrvatskoj. To je plaćanje nerada i favoriziranje određenog broja liječnika, što pokazuje da u zdravstvu postoje važni i oni potpuno nevažni kojih se žele riješiti, rekla je Avberšek i dodala kako je sigurna da zdravstvo uskoro očekuje i sedma reforma.

Predsjednica sindikata zdravstva postavila je ministru još mnoga pitanja na koja očekuje odgovor, poput pitanja zašto građani i dalje čekaju na dijagnostiku i operacije od tri mjeseca do dvije godine, zašto bolnice i dalje nisu otvorene građanima poslijepodne te zašto se i dalje, kako je rekla, pogoduje privatnome kapitalu u zdravstvu umjesto da je privatno odvojeno od javnog.

Avberšek je upitala i kako to da je, unatoč zabrani zapošljavanja u zdravstvu, po podacima HZZO-a, zaposleno novih 2000 ljudi, uglavnom nezdravstvenog osoblja.

(Hina) xmt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙