FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ŠIBENIK - Premijerka Jadranka Kosor, uz saborske zastupnike, predstavnike lokalnih vlasti i pripadnike vojnih postrojbi iz 1991. sudjelovala je danas na svečanoj akademiji održanoj u HNK Šibenik povodom 20. obljetnice rujanskog ratnog podviga. Tom prilikom predsjednica vlade je ponovno najavila zakon kojim bi se proglasili ništetnima svi akti pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše JNA te bivše države koji se odnose na Domovinski rat u Hrvatskoj. Najavila je i da će Vlada prikupiti dovoljno ruku u Saboru da zakon o članovima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postane ustavni zakon. Šibenik je ušao u legendu, pamtit će se junaštvo šibenskih vitezova i svih koji su se danas okupili na proslavi velike obljetnice kako bi pokazali zajedništvo i sjetili se onih teških vremena u kojima smo svijetu pokazali kako se brani Hrvatska i kako se ratuje za slobodu, kazala je premijerka Kosor. Zahvalila je šibenskim braniteljima jer su davne 1991. u sebi nosili hrabrost i jer su, kazala je, osjetili što znači poziv da se brani Hrvatska kojeg je odaslao prvi hrvatski predsjednik Tuđman. Šibenik je pravo mjesto s kojeg treba poručiti da nikome nećemo dozvoliti reviziju hrvatske povijesti te odašiljanje poruka kako Hrvatska, primjerice, ne bi trebala slaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kakve smo čuli i prošle i ove godine, kazala je Kosor. Ne samo da ćemo slaviti te dane, poručila je premijerka, već će svako to slavlje biti jače i sa snažnijim porukama koje će govoriti o budućnosti Hrvatske, koje ne bi bilo da nije bilo hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

ZAGREB - Ured predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića zaprimio je zahtjev USKOK-a da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu, protiv kojega je danas podignuta optužnica zbog navodnog primanja mita od mađarskog MOL-a, skine zastupnički imunitet radi pokretanja kaznenog postupka, a saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) o tom bi USKOK-ovom zahtjevu trebalo raspravljati početkom idućeg tjedna. Iako iz Bebićeva Ureda u MIP još nije stigao USKOK-ov zahtjev, predsjednik MIP-a Damir Sesvečan izjavio je Hini kako očekuje da će zahtjev biti uskoro proslijeđen, te najavio da će MIP, dogodi li se to već danas, o skidanju Sanaderova imuniteta raspravljati i odlučivati već početkom idućeg tjedna. USKOK je danas pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao drugu optužnicu protiv Sanadera, kojega nakon optužnice za ratno profiterstvo u aferi Hypo tereti i da je primio 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. U optužnici USKOK tvrdi i da je Sanader, zlorabeći položaj premijera, za spomenuti iznos mita trebao dogovoriti i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.

SPLIT - Vodstvo splitskog HDZ-a zatražilo je neopozivu ostavku dogradonačelnice Anđelke Visković (HGS) i pročelnice za kulturu u gradskoj upravi Maje Munivrane zamjerivši im što jučer na sjednici Gradskog vijeća nije predočeno izvješće koje je pokazuje nepovoljno poslovanje splitskog HNK pod vodstvom v.d. intendanta Duška Mucala kojeg je vijeće jučer ponovno imenovalo na tu dužnost. Predsjednik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović kazao je na konferenciji za novinare da su Visković i Munivrana bile obvezne u materijal za sjednicu uvrstiti i Mucalovo izvješće u kojem se govori o negativnu poslovanju HNK. "Vijećnici moraju znati istinu jer grad nije ničije privatno vlasništvo. Maja Munivrana, ako ju je tko spriječio da uvrsti to izvješće u materijal za jučerašnju sjednicu vijeća, treba reći tko ju je spriječio i je li to učinila Anđelka Visković ili tko drugi", kazao je Marasović, ustvrdivši da se u izvješću govori o gubitku HNK u prvih šest mjeseci od 1,9 miljuna kuna. Izvješće nije uvršteno kako bi se "zavaralo građane Splita" i omogućilo Mucalov ponovan izbor za v.d. intendanta, dodao je. Za ponovan izbor Mucala za v.d. intendanta optužio je i koaliciju SDP/HNS, rekavi da je sa sjednice namjerno izostao SDP-ov vijećnik Marin Jurjević što je "omogućilo da Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma u glasovanju ostvari većinu potrebnu za ponovan izbor Mucala.

OSIJEK - Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku kako se hrvatska politika, ako želi napraviti zaokret sa stranputice, u koju je zapala posljednjih godina, mora odreći politike "locirati, identificirati, uhititi i transferirati", te da ako nema zastare za ratno profiterstvo ne smije biti zastare ni za kaznena djela nacionalne izdaje. Na konferenciji za novinare Đapić je govoreći o najnovijim beogradskim optužnicama protiv visokih hrvatskih dužnosnika i 40-tak branitelja, smiješnim i tragikomičnim ocijenio reakcije čelnih ljudi hrvatske Vlade o donošenju posebnog zakona kojim bi se poništili svi akti pravosudnih tijela bivše Jugoslavije i vojnih sudova bivše JNA. "Naslušao sam se raznih gluposti u politici, ali ova najava predsjednice Vlade je jedna od najvećih u posljednjih deset godina", rekao je Đapić. Ocijenio je kako Hrvatska ima obvezu koja proizlazi iz potpisivanju trilateralnog sporazuma sa Srbijom i BiH o međusobnom procesuiranju optuženih za ratne zločine.

ZAGREB - Predsjednici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenki Avberšek "važnija je politika od brige za zdravstvene djelatnike", ustvrdio je danas potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne Darko Milinović regirajući na izjave čelnice sindikata kako u hrvatskom zdravstvu vlada "nered, nerad i neodgovornost". "Neću dopustiti da itko, a najmanje Spomenka Avberšek, vrijeđa gotovo 70.000 zaposlenih u sustavu zdravstva optužujući ih za nerad i neodgovornost! Očito je gospođi Avberšek politika važnija od brige za djelatnike u zdravstvu te zbog toga iznosi neistine", navodi se u reagiranju ministra Milinovića na jučerašnje izjave Spomenke Avberšek iznesena na konferenciji za novinare. Milinović tvrdi i kako je Avberšek isključivi krivac zašto do sada nije potpisan kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva.

ZAGREB - Pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Marina Srakića u Zagrebu je održana sjednica Stalnoga vijeća HBK-a, izvijestilo je danas Tajništvo HBK-a. Glavna točka dnevnoga reda sjednice bila je priprema 43. plenarnog zasjedanja HBK-a koje će se održati u Varaždinu, od 18. do 20. listopada. Stalno vijeće, kako se navodi, uobičajeno se osvrnulo na aktualnu situaciju u hrvatskom društvu. Biskupi su, između ostalog, izrazili zabrinutost zbog pojava u nekim školama da se zbog manjka polaznika nastave etike prisiljavaju učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka da prijeđu na etiku.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa rečeno je da zabrinutost Stalnog vijeća HBK nije opravdana i utemeljena jer učenici koji na početku školske godine odluče upisati vjeronauk obvezni su ga pohađati do kraja školske godine.

ZAGREB - Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara obilježila je danas 20. obljetnicu odlaska grupe od 66 dragovoljaca iz Zagreba u napadnuti Vukovar. Članovi udruge su kod Zida boli na Mirogoju položili vijence i odali počast poginulim braniteljima, nakon čega je u crkvi Svetog Martina služena sveta misa, a potom su položili vijenac i na Spomen ploči UZBV na Katoličkom bogoslovnom fakultetu odakle su, prije 20 godina, krenuli u obranu Vukovara. Predsjednik Udruge Damir Jašarević rekao je na kratkoj prigodnoj svečanosti u predvorju KBF-a, da je u tom prostoru grupa od 66 dragovoljaca krenula u Vukovar gdje su se pridružili grupi od ukupno 232 Zagrepčana koji su branili Vukovar te napomenuo da su 73 poginula, 14 ih je u međuvremenu umrlo, a 13 se vodi kao nestali. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj organiziranoj skupini koja je otišla u obranu Vukovara, dodao je i naglasio je da je obaveza udruge čuvanje uspomene na njih.

ZAGREB - Na prosvjedni skup koji će se sutra pod nazivom "Pravda je izgubila ravnotežu" održati u Haagu u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa, krenuli su danas hrvatski branitelji u tri autobusa iz Zadra, po dva iz Splita i Zagreba, a pet minuta prije ponoći ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i osam motorista braniteljskog kluba "Veterani". Hrvatski svjetski kongres taj skup organizira izražavajući nezadovoljstvo prvostupanjskom presudom Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i ocjenom oslobodilačke akcije Oluja "združenim zločinačkim pothvatom". Skupu će nazočiti i biskup Mile Bogović, koji je Hini neposredno prije puta u telefonskom razgovoru najavio da će svojim govorom nastojati upozoriti svjetsku javnost „da se sudište u Haagu krivo postavilo prema Hrvatima i Hrvatskoj kao državi". "To je posebno vidljivo po tome što su glavni protagonisti stvaranja i obrane hrvatske države svrstani u udruženi zločinački pothvat, što je neispravna, nepravedna, kriva i zloćudna konstrukcija", rekao je biskup Bogović. Organizatori očekuje dolazak mnogih Hrvata iz iseljeništva, te nekoliko umirovljenih generala.

ZAGREB - Sedmi naraštaj dragovoljnog služenja vojnog roka započeo je danas u vojarni u Požegi vojni rok u kojem će obuku prolaziti 300 kandidata, među kojima je 270 muškaraca i 30 žena, a potpisat će i ugovor s Ministarstvom obrane RH (MORH) kojim se uređuju međusobna prava i obveze, priopćeno je danas iz MORH-a. Dragovoljno služenje vojnog roka traje osam tjedana, a obuhvaća provođenje temeljne i specijalističke pješačke obuke u Požegi, navodi se.

ROVINJ - Predavanjem glavnog operativnog direktora američke kompanije "Havas Media North America" te marketinškog stručnjaka Sashe Savića na temu "Komunikacija u realnom vremenu" danas je u staroj tvornici TDR-a u Rovinju počeo radni dio 4. Weekend Media Festivala, godišnjeg okupljanja domaćih i regionalnih komunikacijskih stručnjaka. Ovogodišnji festival posvećen je komunikacijskoj industriji.

RIJEKA - Na Filozofskom fakultetu u Rijeci danas je otvorena Austrijska knjižnica s oko 3000 svezaka, a tom su prigodom sporazum o njezinu osnutku i vođenju potpisali rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, dekan Filozofskog fakulteta Predrag Šustar, glavni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Johannes Kyrle i austrijski veleposlanik Jan Kickert. Johannes Kyrle istaknuo je da je ova knjižnica 61. Austrijska knjižnica otvorena u 28 zemalja, dodavši kako je ona više od obične knjižnice jer je i simbol povijesno bliskih odnosa u kulturi i znanosti između Hrvatske i Austrije. Čestitajući Hrvatskoj na završetku pregovora za ulazak u EU, naglasio je da će nakon hrvatskog punopravnog članstva intenzivirati suradnja s Austrijom na području obrazovanja, znanosti i kulture. Rektor Lučin kazao je kako je ovo druga Austrijska knjižnica u Hrvatskoj, nakon one u Osijeku te da se u njoj nalaze književna djela i radovi s područja znanosti i obrazovanja. Jedna od strateških odrednica riječkog sveučilišta, naveo je dekan Šustar, izgradnja je i opremanje sveučilišne knjižnice na području kampusa, gdje bi mjesto trebala naći Austrijska knjižnica.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙