FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parka prirode Medvednica proslavio 30 godina

Autor: mbuj
ZAGREB, 24. rujna 2011. (Hina) - Trideseta obljetnica proglašenja Parka prirode Medvednica danas je svečano obilježena na Medvedgradu.

U ime Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora - pokrovitelja obilježavanja, njegova predsjednica Marijana Petir uručila je ravnateljici Javne ustanove "Parka prirode Medvednica" Nives Farkaš Topolnik kristal s pročeljem Hrvatskog sabora.

Petir je istaknula kako su zaštićena područja svojevrsni centri biološke raznolikosti, po čijem je bogatstvu Hrvatska u samom europskom vrhu. Dodala je kako se Park prirode Medvednica razlikuje od ostalih zaštićenih područja po tome što je neodvojivo povezan s Zagrebom te je upozorila na veliki pritisak za urbanizacijom Podsljemenske zone.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić istaknuo je kako je ponosan na hrvatske parkove koji su jedan od najuspješnijih sektora i već nekoliko godina za redom bilježe rast posjećenosti. U vrijeme recesije i krize, dodao je, zabilježili su rast posjećenosti od 12 posto u odnosu na prošlu godinu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je da ni jedna metropola na svijetu nema takav park prirode u svom neposrednom okruženju.

Ravnateljica Parka prirode Medvednica Nives Farkaš Topolnik zauzela se za potrebu buđenja svijesti kod građana radi očuvanja prirode.

Prikazan je promotivni film "Park prirode Medvednica - očima promatrača" Tomislava Rataja.

Nakon svečanosti na Medvedgradu su počeli dvodnevni "VI. srednjovjekovni dani na Medvednici" - kulturno-turistička manifestacija kojom se oživljavaju običaji i duh Srednjeg vijeka.

Površina parka prirode Medvednica je 17.938 hektara, a najviši vrh je Sljeme na 1.035 metara.

Sa stanovišta očuvanja biološke raznolikosti Medvednica je od nacionalne važnosti i sastavni je dio nacionalne ekološke mreže zbog raznolikosti staništa sa značajnim brojem ugroženih vrsta.

Najznačajniji fenomen tog parka su šume koje pokrivaju 81 posto njegove površine. Na području parka zabilježeno je čak 1205 biljnih svojti te 96 vrsta ptica, osam vrsta gmazova i čak 23 vrsta šišmiša koji su zaštićeni zakonom.

Do sada je evidentirano više od 20 arheoloških lokaliteta na kojima su pronađeni ostaci materijalne baštine od pretpovijesti do kasnog Srednjeg vijeka.

(Hina) xbma ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙