FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor kazala je kako su - prema onom što je do sada čula - prve reakcije na jučer objavljeni Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, dobre te kako smatra da građani razumiju kako Vlada ni u jednom trenutku nije ništa tajila. Naša je želja bila od prve sekunde, kada je premijer Donald Tusk donio ugovor, da ga objavimo. Nismo ga mogli objaviti dok ga Europsko vijeće nije klasificiralo, i mislim da će to pomoći da referendum o ulasku u EU uspije, izjavila je premijerka novinarima prilikom današnjeg posjeta KBC-u Zagreb. Naglasila je također kako su odlične reakcije branitelja na ugovor, s kojima ona komunicira i putem SMS poruka. Branitelji su se uvjerili kako nisu točne tvrdnje, objavljene i u medijima, da će doći do smanjenja mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida, rekla je premijerka Kosor. Vlada Republike Hrvatske jučer je na svojim internetskim stranicama objavila Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Objavljen je hrvatski prijevod Ugovora koji je još podložan pravno-jezičnoj redakturi, kao i nacrt Ugovora na engleskom jeziku. Riječ je o tekstu od 195 stranica, podijeljenu u pet dijelova, od Načela i Prilagodba Ugovora do Trajnih i Privremenih odredaba te Odredaba o provedbi toga akta.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako Vlada razmišlja o donošenju zakona kojim bi se proglasili ništavnima svi akti pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše JNA te bivše države. "Na tome se radi, jer zaista treba reći dosta uznemiravanju koje trpe branitelji od slučaja gospodina Purde pa do drugih", izjavila je premijerka prilikom današnjeg posjeta KBC Zagreb. Pozvala je Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo da u tom smislu predlože potrebne pravne korake. "Činjenica je da je Hrvatska bila žrtva agresije, da smo bili napadnuti i da su hrvatski branitelji branili svoju zemlju te da su morali oslobađati okupirane krajeve", kazala je Kosor. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je jučer kako su iz Srbije stigle optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa. Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je jučer kako optužnice, rješenja i odluke vojnih tužiteljstava bivše JNA, vojnih sudova bivše JNA ne priznaje jer smatra da su to akti jedne zločinačke organizacije koju je Hrvatska porazila. Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić izvijestio je da je zaprimio optužnicu vijeća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, s još 40-ak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida. Rekao je kako je riječ o prepisanoj skupnoj optužnici srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992.

TOVARNIK - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na mjesnom groblju u Tovarniku obilježena je 20. obljetnica privremene okupacije Tovarnika i progonstva mještana toga vukovarsko-srijemskog mjesta na hrvatsko-srbijanskoj granici. Podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice iz koje su 1998. godine ekshumirani posmrtni ostaci 53 žrtve agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Tovarnik, vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva općine Tovarnik, Vukovarsko-srijemske županije, Udruge dr. Ante Starčević, stradalničkih i braniteljskih udruga te obitelji žrtava. Molitvu za poginule, zatočene i nestale molio je tovarnički župnik Stjepan Vukovac, koji će u Crkvi sv. Mateja apostola i evanđeliste služit i misu zadušnicu. U agresiji na Tovarnik ubijeno je 68 mještana od kojih je 53 pronađeno u masovnoj grobnici na groblju. Među žrtvama bio je i tovarnički župnik Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Još uvijek se traga za četvero Tovarničana. Iz Mjesta je protjerano više od 95 posto od 2500 Hrvata koliko ih je prije rata živjelo u Tovarniku, a srušeno je ili oštećeno više od 70 posto kuća i gospodarskih zgrada. Pred Županijskim sudom u Vukovaru u tijeku je suđenje 14-orici optuženih za genocid i ratni zločin nad civilima 1991. u Tovarniku. Optuženima se sudi u odsutnosti, a suđenje je počelo u travnju 2010. godine.

ZAGREB - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor danas je, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, položila vijenac ispred sudnice na zagrebačkom Općinskom sudu, u kojoj je prije 12 godina, 22. rujna 1999., Mato Oraškić tijekom sudskog ročišta ubio svoju suprugu Gordanu, sutkinju Ljiljanu Hvalec i odvjetnicu Hajru Prohić. Moramo uložiti sve snage u borbi protiv nasilja nad ženama, kako bi se ta vrsta nasilja smanjila na najmanju mjeru, istaknula je premijerka Kosor. Podsjetila je da se u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo osam ubojstava u obitelji, od čega su pet žrtava bile žene. Nasilje izrasta iz diskriminacije žena, kazala je Kosor, dodavši kako nasilje može biti od fizičkog do ekonomskog, a to ekonomsko je često i presudan razlog zbog kojeg žrtve ne odlaze od nasilnika. Premijerka je pozvala sve političke stranke i nevladine udruge da ne dopuste da na izbornim listama budu nasilnici. "Netko tko tuče ženu ne može biti ugledan u društvu", naglasila je premijerka Kosor.

ZADAR - Dvojica maskiranih razbojnika noćas oko 4,30 sati opljačkali su, uz prijetnju oružjem, automat klub u Zadru, izvijestila je Policijska uprava zadarska. Maskirani nepoznati počinitelji ušli su u automat klub, u ulici Antuna Gustava Matoša u Zadru, te uz prijetnju vatrenim oružjem od 32-godišnjeg operatera i 34-godišnje blagajnice otuđili novac od dnevnog prometa kluba. Na mjestu pljačke policija je provela očevid u kojem je korišten i službeni pas tragač. Protiv nepoznatih razbojinika podnosi se kaznena prijava, a u tijeku je intenzivna potraga za njima, navodi PU zadarska.

OSIJEK - Službenici osječko-baranjske Policijske uprave podnijet će kaznenu prijavu protiv 24-godišnjaka s đakovačkog područja, zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela pronevjere i lažnog prijavljivanja, izvijestila je danas ova PU. Osumnjičenik je 20. rujna izvijestio đakovačku policijsku postaju da mu je u Đakovu u Ulici kralja Tomislava, na putu do banke ukradena vrećica sa utrškom u kojoj se nalazilo više od 140.000 kuna. Prijavio je da mu je prišla nepoznata muška osoba na biciklu, koja mu je istrgnula vrećicu s novcem i udaljila se u nepoznatom smjeru. Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad osumnjičenikom utvrđeno je da je lažno prijavio kazneno djelo, jer je kao poslovođa benzinske crpke u Đakovu, novac od utrška tvrtke protupravno prisvojio, čime je počinio i kazneno djelo pronevjere, a tvrtku iz Đakova oštetio ukupno za oko 154 tisuće kuna, zbog čega će biti kazneno prijavljen. Službenici đakovačke policijske postaje su, temeljem sudbenog naloga, obavili pretragu osumnjičenikova doma gdje su pronašli više desetaka tisuća kuna, a utvrđeno je da je ostatak novca potrošio za vlastite potrebe, izvijestila je policija.

ŠIBENIK - Pomorska policija spasila je rano jutros u uvali na otoku Žirju osobu kojoj se sinoć pokvario motor na gumenom čamcu između Kornata i Murtera, priopćila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Kako se navodi, Županijski centar 112 Šibenik sinoć oko 21,35 sati primio je dojavu od građanina da se nalazi između Kornata i Murtera na gumenjaku dugačkom 7 metara, te da mu motor više ne radi jer je propeler nešto zakvačio u moru. O tome su obaviješteni Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC) Rijeka i Policijska uprava šibensko-kninske. Lociranjem mobitela nestale osobe utvrđeno je da je vezan na baznu stanicu na otoku Žirje pa su dva broda Pomorske policije odmah krenula u pretragu područje oko Žirja. U 2,40 sati, posada broda Pomorske policije pronašla je gumenjak i nestalu osobu u uvali Mikavica na otoku Žirje. Osoba je neozlijeđena, a gumenjak je otegljen u Šibenik.

SLATINA - Djelatnici Policijske postaje Slatine zatekli su sinoć 26-godišnjeg S. D. s područja Voćina, kako pod utjecajem alkohola od 2,35 promila upravlja osobnim automobilom našičkih registracija, izvijestila je jutros Policijska uprava virovitičko-podravska. Policija je pijanog 26-godišnjaka zatekla u vožnji oko 21,05 sati u mjestu Sladojevci prilikom nadzora vozača i vozila. Vozač je uhićen i doveden u Policijsku postaju Slatina, gdje je smješten u prostoriju za zadržavanje do otrežnjenja. Slijedi podnošenje Optužnog prijedloga, navodi PU virovitičko-podravska.

VUKOVAR - Dvadesetsedmogodišnji motociklist iz Tenje nedaleko Osijeka, smrtno je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć u Boboti na vukovarskom području, izvjestila je jutros Policijska uprava vukovarsko-srijemska. Nesreća se dogodila oko 21,50 sati a uzrok joj je, kako navodi policija, neprilagođena brzina uslijed koje je došlo do slijetanja motocikla s kolnika. Motociklist je od zadobivenih ozlijeda preminuo na mjestu nasreće. U policiji se doznaje navode kako je 27-godišnjak vozio motocikl marke "Benzhou yy" prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, a motocikl nije bio registriran.

ZAGREB - Središnja zona grada Zagreba danas će, na Europski dan bez automobila, biti zatvorena za promet motornih vozila kako bi se građani potaknuli da pješačenjem, vožnjom biciklima ili javnim gradskim prijevozom pridonesu boljem i zdravijem načinu života. Od 8 do 20 sati za promet motornih vozila bit će zatvoren Gornji grad i dio središnje zone. U toj će zoni moći voziti samo interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila javnoga gradskog prijevoza i taksija. Europski dan bez automobila, 22. rujna, i ove će godine osim mnogih europskih i svjetskih gradova prigodnim akcijama obilježiti i hrvatski gradovi, a glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnu onečišćenju uzrokovanu nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte. Riječ je o inicijativi EU kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježavao deseti put s temom "Alternativna mobilnost". Ove godine u Europskom tjednu kretanja sudjelovalo je više od dvije tisuće gradova, među kojima i 15 hrvatskih, uz Zagreb i Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Đurđevac, Ivanić Grad, Koprivnica, Krapina, Labin, Mali Lošinj, Osijek, Pula, Rijeka, Šibenik i Zabok.

ZAGREB - Kulturno turistička manifestacija "Srednjovjekovni dani na Medvednici", kojom se oživljavaju običaji i duh srednjeg vijeka, održat će se tijekom subote i nedjelje, 24. i 25. rujna, na Medvedgradu, najavljeno je iz Javne ustanove "Park prirode Medvednica". Ravnateljica Nives Farkaš-Topolnik ističe kako će posjetitelji i ove godine moći uživati u viteškom turniru, okušati se u viteškim disciplinama, iskovati novčić, kušati jela i pića spravljena po srednjovjekovnim receptima, slušati srednjovjekovnu glazbu i dr. . Na viteškom turniru će nastupiti Družba vitezova zlatnog kaleža, Viteška udruga Beli volk, Tahyevi puškari, Dubovački streličari - Karlovac, Udruga Aureus Unicornis, Red vitezova Ružice grada - Orahovica, a posjetitelji će svoje viteške vještine moći provjeriti i kroz više radionica. Za sve posjetitelje bit će organiziran besplatni prijevoz minibusom koji će kretati svakih pola sata sa parkirališta uz Šestinsku crkvu, a sve u dobroj kondiciji poziva se da dođu pješice (Šestinska crkva – Medvedgrad 45 minuta).

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙