FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UZBV obilježio 20. obljetnicu odlaska zagrebačkih dragovoljaca u Vukovar

Autor: aspa
ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara obilježila je danas 20. obljetnicu odlaska grupe od 66 dragovoljaca iz Zagreba u napadnuti Vukovar.

Članovi udruge su kod Zida boli na Mirogoju položili vijence i odali počast poginulim braniteljima, nakon čega je u crkvi Svetog Martina služena sveta misa, a potom su položili vijenac i na Spomen ploči UZBV na Katoličkom bogoslovnom fakultetu odakle su, prije 20 godina, krenuli u obranu Vukovara.

Predsjednik Udruge Damir Jašarević rekao je na kratkoj prigodnoj svečanosti u predvorju KBF-a, da je u tom prostoru grupa od 66 dragovoljaca krenula u Vukovar gdje su se pridružili grupi od ukupno 232 Zagrepčana koji su branili Vukovar te napomenuo da su 73 poginula, 14 ih je u međuvremenu umrlo, a 13 se vodi kao nestali.

Riječ je o najvećoj pojedinačnoj organiziranoj skupini koja je otišla u obranu Vukovara, dodao je i naglasio je da je obaveza udruge čuvanje uspomene na njih.

Podsjetio je da su se oni, slabo naoružani, probili u tada opkoljeni Vukovar i dali svoj doprinos obrani domovine i "platili najvišu cijenu koja se može dati, a to su naše zdravlje i naši životi".

Osvrnuo se i na nedavno objavljene optužnice srpskog vojnog tužiteljstva protiv hrvatskih branitelja i rekao da su one "posljedica nerada nadležnih" kao i nerada na afirmaciji Vukovara.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙