FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru održano edukacijsko jutro o holokaustu

Autor: gvin
VUKOVAR, 16. rujna 2011. (Hina) - U Hrvatskom domu u Vukovaru danas su grad Vukovar i Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb organizirali Edukacijsko jutro o holokaustu na kojemu je sudjelovao filmski producent i višestruki dobitnik filmske nagrade Oscar Branko Lustig.

"Svi govore 'nikada više'. Nikada više holokausta ili nikada više Vukovara, no da se zlo ne ponovi, treba educirati mlade", rekao je Lustig na konferenciji za novinare. Naglasio je da obilazi Hrvatsku i druge zemlje kamo ga pozovu i govori o holokaustu, što smatra svojom dužnošću u ime šest milijuna Židova ubijenih u koncentracijskim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Lustig je ocijenio kako ne zna padaju li njegove riječi na plodno tlo, istaknuvši kako vjeruje da padaju, jer da u njega nije bilo vjere, ne bi preživio dvije i pol godine u njemačkim koncentracijskim logorima.

Lustig je istaknuo kako je davno oprostio zločine, no da ih nije zaboravio. Vukovarcima je poručio da 20 godina nakon agresije na grad mržnje ne treba biti jer se "život ne može živjeti u mržnji".

Založio se za snošljivost bez koje nema napretka i podsjetio da se u Izraelu provodi projekt "Most preko pustinje" u sklopu kojega židovska i arapska djeca idu zajedno u školu.

Najavio je da će za nekoliko dana govoriti o holokaustu i u rodnom mjestu Adolfa Hitlera, ispred njegove rodne kuće, kako bi se spriječilo da "ta kuća postane sjedištem neonacizma".

U Hrvatskom domu u Vukovaru za učenike viših razreda osnovnih škola priređena je projekcija filma "Unutar Hanina kovčega", a potom je Lustig s djecom razgovarao o holokaustu i toleranciji.

(Hina) xgvin ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙