FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je da Vlada razmišlja o donošenju zakona kojim bi se proglasili ništetnima svi akti pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše JNA te bivše države. "Na tome se radi, jer zaista treba reći dosta uznemiravanju koje trpe branitelji od slučaja gospodina Purde pa do drugih", izjavila je premijerka prilikom jučerašnjeg posjeta KBC Zagreb. Pozvala je Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo da u tom smislu predlože potrebne pravne korake. "Činjenica je da je Hrvatska bila žrtva agresije, da smo bili napadnuti i da su hrvatski branitelji branili svoju zemlju te da su morali oslobađati okupirane krajeve", kazala je Kosor. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je u srijedu da su iz Srbije stigle optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa. Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je kako optužnice, rješenja i odluke vojnih tužiteljstava bivše JNA, vojnih sudova bivše JNA ne priznaje jer smatra da su to akti jedne zločinačke organizacije koju je Hrvatska porazila. Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić izvijestio je da je zaprimio optužnicu vijeća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, s još 40-ak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida.

ZAGREB - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor kazala je kako su - prema onom što je do sada čula - prve reakcije na objavljeni Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, dobre te kako smatra da građani razumiju kako Vlada ni u jednom trenutku nije ništa tajila. Naša je želja bila od prve sekunde, kada je premijer Donald Tusk donio ugovor, da ga objavimo. Nismo ga mogli objaviti dok ga Europsko vijeće nije deklasificiralo, i mislim da će to pomoći da referendum o ulasku u EU uspije, izjavila je premijerka novinarima prilikom posjeta KBC-u Zagreb. Naglasila je također kako su odlične reakcije branitelja na ugovor, s kojima ona komunicira i putem SMS poruka. Branitelji su se uvjerili kako nisu točne tvrdnje, objavljene i u medijima, da će doći do smanjenja mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida, rekla je premijerka Kosor. Vlada Republike Hrvatske u srijedu je na svojim internetskim stranicama objavila Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Objavljen je hrvatski prijevod Ugovora koji je još podložan pravno-jezičnoj redakturi, kao i nacrt Ugovora na engleskom jeziku. Riječ je o tekstu od 195 stranica, podijeljenu u pet dijelova, od Načela i Prilagodba Ugovora do Trajnih i Privremenih odredaba te Odredaba o provedbi toga akta.

ZAGREB - lzložba "Majstor Radovan", otvorena sinoć u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), dio je bogata programa kojim se u Hrvatskoj obilježavaju Dani europske baštine. Upoznavanjem kulturne baštine i stjecanjem znanja o njoj može se pridonijeti i podizanju razine svijesti o njezinoj važnosti, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić koji je izložbu i otvorio. Podsjetio je da se Hrvatska 1995. priključila projektu Dani europske baštine kada je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine. Izložba u Gliptoteci HAZU tako će posjetiteljima približiti jedno izuzetno umjetničko djelo za koje stručnjaci kažu da je jedan od najboljih primjera romaničke skulpture u Hrvatskoj. Riječ je o Radovanovu portalu u Trogiru koji je isklesao 1240. godine i potpisao natpisom na luneti Majstor Radovan, kipar i arhitekt koji je živio u Dalmaciji u 13. stoljeću. Izložba se može razgledati do 15. listopada.

OSIJEK - U povodu 160. godišnjice rođenja i 85. godišnjice smrti sinoć je u Muzeju Slavonije Osijek otvorena izložba "Osječanin Mijo Kišpatić prvi hrvatski doktor prirodnih znanosti", na kojoj je predstavljen izbor iz fundusa Mineraloško-petrografske zbirke Prirodoslovnog odjela osječkog muzeja. Znanstvenik Mijo Kišpatić koji je rođen Osijeku ostavio je neizbrisiv trag u kulturi i znanosti hrvatskog naroda zauzevši istaknuto mjesto u povijesti mineraloško-petrografskih znanosti Hrvatske i nekadašnje Austro-Ugarske monarhije, kazao je ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek Grgur Marko Ivanković. Zbirku minerala koja je, uz ostalo, predstavljena na izložbi čine izlošci koji potječu iz najpoznatijih svjetskih nalazišta tipskih lokaliteta iz kojih su obrađeni uzorci na kojima je prvi put opisana pojedina mineralna vrsta. Zbirka vezuvskih lava ima povijesno značenje jer sadrži uzorke lava koje je prikupio Kišpatić i to od prve zabilježene erupcije tijekom koje su uništeni Pompeji 79. godine, pa sve do 1895. godine, kazao je Ivanković. U Kišpatićevo vrijeme bila je to prva takva zbirka u Europi

RIJEKA - U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU) sinoć je otvorena izložba "Muenchenski krug, Grupa trojice, Zemlja" ostvarena u suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba. Predstavljena su djela iz fundusa MMSU i posudbe iz zagrebačke galerije najznačajnih hrvatskih slikara prve polovice 20. stoljeća koji su djelovali u okvirima tih triju umjetničkih skupina. Muenchensku skupinu predstavljaju Josip Račić, Oskar Herman, Vladimir Becić i Miroslav Kraljević koji su se školovali na muenchenskoj akademiji likovnih umjetnosti. U Grupi trojice 30-tih godina prošlog stoljeća djelovali su Ljubo Babić, Vladimir Becić i Jerolim Miše s realističnim slikarstvom i naglašena kolorita. Grupa Zemlja predstavljena je na riječkoj izložbi s nekoliko značajnih slika Krste Hegedušića te radovima Lea Juneka, Marijana Detonija i drugih. Vrijedan dio ove izložbe čini i dio Taktilne galerije Moderne galerije iz Zagreba autorice Nataše Jovičić. Namijenjena je slijepim i slabovidnim osobama kojima se s pomoću zvučnog zapisa i taktilnih dijagrama približuju elementi umjetničkog djela. U Rijeci je na taj način predstavljena Račićeva "Majka i dijete". Izložba ostaje otvorena do 3. studenoga.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙