FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu predstavljena monografija "Rijeke Hrvatske"

Autor: vhor
KARLOVAC, 22. rujna 2011. (Hina) - Fotomonografija "Rijeke Hrvatske", autora Gorana Šafareka i Tomislava Šolića, koja po prvi put sustavno opisuje sve hrvatske rijeke, predstavljena je večeras u karlovačkoj Gradskoj knjižnici.

Više od 400 fotografija izuzetno očuvanog hrvatskog riječnog sustava zorno prikazuju kakvo smo bogatstvo prirodne baštine do danas sačuvali. One su oda snazi i ljepoti naših rijeka, s ciljem da ih se sačuva i za buduće naraštaje, istaknuo je na predstavljanju Nikola Žulj, direktor izdavačke kuće "Veda" koja je objavila "Rijeke Hrvatske".

Na predstavljanju prve monografije o hrvatskim rijekama sudjelovali su i autori: koprivnički fotograf, po profesiji biolog, Goran Šafarek i zagrebački fotograf i publicist Tomislav Šolić, koji su istaknuli potrebu zaštite rijeka od onečišćenja i uništenja.

Hrvatski riječni sustav još je uvijek izuzetno očuvan, a njegova raznolikost rijetkost je i u svjetskim razmjerima, rekao je Šafarek. Rijetkost je, kaže, da jedna zemlja, poput Hrvatske, uz nizinske rijeke, rijeke zelenog krša i visokih krških polja, ima i brze planinske rijeke i jadranske rijeke.

Drugi dio autorskog dvojca Tomislav Šolić upozorio je pak na nedovoljno prepoznat turistički potencijal hrvatskog riječnog bogatstva.

Naše rijeke obvezuju vlasti i institucije da prepoznaju njihov turistički potencijal, a ne da se sve prepušta stihiji i izgradnji, rekao je Šolić, koji se nada da će knjiga pomoći u sagledavanju dosadašnjih propusta.

Monografija "Rijeke Hrvatske" značajna je stoga što se u njoj po prvi put sustavno i na jednom mjestu opisuju praktički sve naše rijeke i njihove osobitosti, a čitatelju se pruža sveobuhvatan i moderan pogled na ovo prirodno bogatstvo, navodi se u recenziji Andreja Stroja iz Hrvatskog geološkog instituta.

Knjiga sadrži i opsežno kazalo s nazivima gradova, naselja, sela i zaselaka spomenutih u knjizi, kao i svih rijeka, rječica i potoka. Sadrži i nazive vrsta riba i ostalog životinjskog i biljnog svijeta zastupljenog na rijekama.

(Hina) xvhor/xvl ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙