FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Humboldtov pingvin mirisom pronalazi partnera

Autor: mhaj
CHICAGO , 22. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Pingvini po mirisu mogu ustanoviti tko im može postati doživotnim partnerom, što ovim pticama pomaže da se međusobno "pronađu" u napučenim pingvinskim kolonijama, a sposobni su mirisom otkriti i bliske rođake, čime se onemogućuje parenje tih životinja u bliskom srodstvu, izvijestili su znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu.

Neke vrste pingvina otprije su poznate po sposobnosti korištenja osjeta mirisa za pronalaženje hrane, kao i mjesta prikladnog za gniježđenje, no istraživanja provedena na ugroženoj vrsti Humboldtovih pingvina u zoološkom vrtu Brookfield blizu Chicaga prvi su put dokazala da ove ptice osjetilo mirisa koriste kako bi razlikovale bliske rođake od stranaca.

"Ako to mogu druge životinje, ako to mogu ljudi, zašto ne bi i pingvini?", rekao je biopsiholog na Čikaškom sveučilištu Jill Mateo koji je ponašanje Humboldtovih pingvin proučavao sa studentima. Rezultati njihova istraživanja objavljeni su u časopisu PLoS ONE.

Pingvini, koji prelaze velike udaljenosti po oceanima koriste osjetilo mirisa da bi pronašli hranu ili locirali mjesto prikladno za gniježđenje, no dosad nismo znali da im osjetilo mirisa pomaže i u u otkrivanju potencijalnih partnera te bliskih rođaka. Ovo je prvo istraživanje koje potvrđuje da pingvini osjetilom mirisa mogu prepoznavati genetske različitosti", rekao je Mateo.

Humboldtovi pingvini dolaze iz kolonije s otoka Palomino, koji se nalazi sjeverno od zaljeva Lima i Costa Verdea. Na popisu su ugroženih svjetskih vrsta i u svijetu ih ima tek oko 10 tisuća. Gnijezde se na peruanskim hridima te puno vremena provode u potrazi za hranom, zbog čega im je osjetilo mirisa iznimno važno, osobito kada se vraćaju u svoje napučene kolonije.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙