FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed podupire gospodarstvo Operacijom Twist

Autor: gple
WASHINGTON, 22. rujna 2011. (Hina/AFP) - Američka središnja banka odlučila je ponovno poduprijeti gospodarstvo, objavivši u srijedu 400 milijardi dolara vrijedan plan poticaja kojim namjerava ublažiti značajne rizike za slabljenje rasta.

U planu nazvanom "Operacija Twist" Fed je najavio da će prodati oko 400 milijardi dolara vrijednih obveznica koje dospijevaju na naplatu u roku do tri godine i kupovati one s rokovima dospijeća od šest do 30 godina.

Taj potez neće zahtijevati tiskanje novog novca ali bi trebao podići cijene dugoročnih obveznica i sniziti prinose.

Time se u gospodarstvo neće ubrizgati svjež novac ali bi se dugoročne kamatne stope trebale zadržati na niskoj razini, čime bi se potaknuo pojačani plasman hipotekarnih i kredita poduzećima.

Suočivši se s kritikama da je sve sklonija intervencijama, središnja je banka upozorila da gospodarski oporavak posustaje pod teretom visoke nezaposlenosti i nastavljene krize na tržištu nekretnina.

"Ekonomski je rast i dalje spor. Noviji pokazatelji sugeriraju nastavljenu općenitu slabost tržišta rada i stopa nezaposlenosti i dalje je povišena", konstatirao je Fedov odbor za otvoreno tržište.

"Prisutni su značajni rizici slabljenja gospodarskih prognoza, uključujući teškoće na svjetskim financijskim tržištima", stoji u priopćenju utjecajnog Fedova odbora.

Fed je već ubrizgao desetke milijardi dolara u gospdoarstvo kroz dva ciklusa kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, u sklopu kojih je tiskao svjež novac za potrebe kupovine imovine radi poticanja potražnje.

Operacija Twist prvi je puta izvedena 60-ih godina prošlog stoljeća a dobila je naziv po tadašnjem popularnom plesu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙