FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: snažan rast svjetskih burzi potiče Crobex drugi dan zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi i danas, drugi dan zaredom, Crobexi mogli porasti, zahvaljujući poticaju sa svjetskih tržišta, koja snažno rastu zbog koordinirane akcije središnjih banaka usmjerene na povećanje likvidnosti na financijskim tržištima.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 4 porast.

Prekinuvši petodnevni negativni niz, Crobex indeks jučer je porastao 1,04 posto, na 1.949 bodova, a Crobex10 0,97 posto, na 1.063 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 25,7 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego dan prije.

„Prilično pozitivno je na svjetska tržišta kapitala utjecala najnovija koordinirana akcija vodećih središnjih banaka, kojom preplavljuju tržišta dolarima i tako bankama olakšavaju međusobno kreditiranje. To je jučer potaknulo i rast na domaćem tržištu kapitala“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, nakon što je Europska središnja banka izvijestila da će, zajedno s drugim najvećim središnjim bankama, osigurati dovoljno kredita u dolarima za europski financijski sektor, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza prerasti u bankarsku.

Dow Jones indeks ojačao je 1,66 posto, dok je S&P 500 porastao 1,72, a Nasdaq indeks 1,34 posto.

Jutros su na azijskim i na europskim cijene dionica također snažno porasle, jer se ulagači nadaju odlučnim mjerama ministara financija eurozone za suzbijanje dužničke krize, nakon što su ECB i druge središnje banke obećale kreditnu podršku europskim bankama.

Ipak, Bešević Vlajo napominje da je slična akcija bila poduzeta i uoči propasti Lehman Brothersa, u rujnu 2008. godine.

„To nam govori da je situacija u globalnom financijskom sustavu prilično ozbiljna. Ni najnoviji makroekonomski pokazatelji iz SAD-a ne daju nam previše razloga za optimizam, s obzirom da je inflacija u kolovozu bila veća od očekivanja, a industrijska proizvodnja znatno niža. Iako je za tržište pozitivno što su središnje banke poduzele akciju, daljnji razvoj situacije ovisit će o novim potezima političara u Europi i SAD-u s ciljem stabiliziranja dužničke krize i gospodarstva“, navodi Bešević Vlajo.

Na domaćem tržištu Bešević Vlajo očekuje danas stagnaciju indeksa, a to hoće li ona biti pozitivna ili negativna ovisit će ponajviše o daljnjim kretanjima na svjetskim burzama.

„Ne očekujem znatnijih cjenovnih promjena na domaćem tržištu, jer je kraj tjedna, a tada je trgovanje uobičajeno mirnije“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

Od domaćih vijesti pozornost ulagača mogla bi privući ona da je Vlada odlučila umirovljeničkom fondu prenijeti 29 posto dionica Croatia osiguranja te 10,6 posto dionica Jadranskog naftovoda radi osiguravanja sredstava za isplatu rate duga umirovljenicima.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙