FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina nezadovoljna američkom prodajom oružja Tajvanu

Autor: mtro
PEKING, 22. rujna 2011. (Hina/AFP) - Kinesko ministarstvo obrane u četvrtak je izrazilo "duboko nezadovoljstvo" nakon što je Washington odobrio modernizaciju tajvanskih lovaca F-16.

"Kineska vojska izražava duboko nezadovoljstvo i strogo osuđuje to teško uplitanje u unutrašnje poslove Kine koje potkapa državni suverenitet i sigurnost", stoji u priopćenju na internet stranici ministarstva.

Kina, koja smatra Tajvan dijelom svog teritorija, već je pozvala Sjedinjene Države da otkažu ugovor u vrijednosti do 5,85 milijardi dolara i naglašava da će dovesti u pitanje nedavna poboljšanja vojnih odnosa između dviju sila, što će naštetiti stabilnosti Tajvanskog tjesnaca.

"Pogrešna odluka Sjedinjenih Država da Tajvanu prodaju oružje imati će neizbježni utjecaj na kinesko-američke vojne odnose", nastavlja se u priopćenju.

Ured za tajvanske poslove je ocijenio da "zeleno svjetlo Washingtona prijeti miru i stabilnosti s obje strane tjesnaca između Kine i Tajvana".

Ministarstvo vanjskih poslova je ranije objavilo da je u srijedu kasno navečer pozvalo američkog veleposlanika u Kini, Garyja Lockea, kako bi mu uručili kinesku prosvjednu notu.

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙