FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina službeno priznala libijske ustanike

Autor: akoz
PEKING, 12. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Kina je službeno priznala Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) libijskih ustanika kao "vlast i predstavnika libijskog naroda", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak i naglasilo da je NTC obećao poštivati interese Pekinga u Libiji.

Priopćenje objavljeno na internetskim stranicama ministarstva okončalo je tjedne neizvjesnosti kada će Peking službeno priznati ustaničke snage koje su nadjačale pristaše Moamera Gadafija i preuzele vlast u Libiji.

Kina je uz Rusiju bila jedna od nekoliko utjecajnih zemalja koje nisu priznavale ustanike, a odnosi Pekinga s novom libijskom vlašću postali su još zategnutiji nakon otkrića da su kineski proizvođači oružja u državnom vlasništvu razgovarali s predstavnicima Gadafijeva režima o prodaji oružja.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu je sve probleme pokušao ostaviti u prošlosti objavljujući vijest o kineskom priznanju NTC-a.

"Kina priznaje Prijelazno vijeće kao vlast i predstavnika libijskog naroda i spremna je njim raditi kako bi promicali stabilnu tranziciju i razvoj kinesko-libijskih odnosa", rekao je Ma. "Nadamo se da će razni ugovori i sporazumi potpisani između Kine i Libije ostati na snazi i biti savjesno provedeni", rekao je Ma.

U kineskom priopćenju navodi se da je neimenovani čelnik libijskih ustanika izrazio zadovoljstvo kineskim priznanjem NTC-a i obećao da će poštivati prošle ugovore i sporazume te pozdravio kinesko sudjelovanje Kine u obnovi Libije.

Prošlog je tjedna kinesko ministarstvo vanjskih poslova priznalo da su kineske tvrtke koje proizvode oružje razgovarale s predstavnicima Gadafijevih vlasti u srpnju o prodaji oružja, ali je reklo da su pregovori održani iza leđa Pekinga i da nikada nisu rezultirali isporukama oružja.

(Hina) xakoz ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙