FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina Bjelorusiji dala kredit od milijardu dolara

Autor: mtro
MINSK, 17. rujna 2011. (Hina/AFP) - Kina je odobrila Bjelorusiji kredit u iznosu od milijardu dolara, rekao je u subotu predsjednik kineskog parlamenta Wu Bangguo tijekom posjeta Minsku.

"Kineska vlada je odlučila Bjelorusiji dati kredit od milijardu dolara za zajedničke projekte i darovati 70 milijuna juana" (ili oko 11 milijuna) dolara, rekao je Wu prema priopćenju bjeloruskog parlamenta.

"Dogovori smo i zajedničku izgradnju telekomunikacijskog satelita, tvornice papira i hotela u Minsku", rekao je Wu nakon susreta s bjeloruskim parlamentarcima.

Objasnio je da Kina u potpunosti podržava režim predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka u unutrašnjim i međunarodnim pitanjima, kao i njegovo protivljenje miješanju u unutrašnje stvari zemlje, prenosi AFP.

Europska unija i SAD uvele su sankcije protiv Lukašenka zbog progona predstavnika oporbe, a Lukašenko optužuje Zapad i Međunarodni monetarni fond (MMF) da ih "guše" uvjetima za pružanje pomoći.

Taj kredit je kap u moru za Bjelorusiju, suočenu sa ogromnim deficitom, nestašicom deviza i galopirajućom inflacijom.

Rusija koja je sa svojim bivšim sovjetskim partnerima obećala Minsku kredit od 3 miljarde dolara i Međunarodni monetarni fond (MMF) od kojeg je Bjelorusija u lipnju tražila kredit od 8 milijardi dolara, zahtijevaju reforme i privatizaciju prije pružanja pomoći.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙