FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

UJEDINJENI NARODI - Palestinci, unatoč čvrstom protivljenju SAD-a i Izraela, dat će Vijeću sigurnosti UN-a "određeno vrijeme" da razmotri njihov zahtjev za punopravnim članstvom u Ujedinjenim narodima, rekao je u srijedu viši palestinski dužnosnik. Dužnosnik je također rekao da će palestinsko izaslanstvo pristojno odbaciti zahtjev predsjednika SAD-a Baracka Obame iz njegovog govora Općoj skupštini UN-a od srijede da Palestinci odustanu od svog zahtjeva koji je osuđen na neuspjeh ako Washington održi svoje obećanje da će uložiti veto. "Dat ćemo neko vrijeme Vijeću sigurnosti da prvo razmotri naš zahtjev za punopravnim članstvom prije Opće skupštine", rekao je novinarima na marginama skupštine UN-a Nabil Šat, viši dužnosnik stranke Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Neki diplomati i dužnosnici UN-a su rekli da bi 15-ročlano Vijeće sigurnosti moglo kupovati vrijeme odugovlačeći svoje razmatranje palestinskog zahtjeva za članstvo u UN-u koji je Abas rekao u petak predati glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu. To razmatranje, kažu, moglo bi teoretski potrajati mjesecima, pa i godinama. "Svako odgađanje bilo bi dio procedure", rekao je Šat i dodao da će se u slučaju "pretjeranog kašnjenja" Palestinci obratiti Općoj skupštini. Obraćanje Općoj skupštini druga je opcija koju Palestinci razmatraju pored punopravnog članstva. Riječ je o takozvanoj "vatikanskoj opciji" po kojoj bi Palestinci tražili status zemlje promatrača ne-članice u UN-u, što bi im omogućilo da se pridruže Međunarodnom kaznenom sudu i potpišu druge međunarodne ugovore. Za dobivanje takvog statusa, kakav ima i Vatikan, nije potrebno odobrenje Vijeća sigurnosti nego samo većina u 193-ročlanoj Općoj skupštini. Palestinci su trenutno "entitet" promatrač u UN-u.

MISRATA - Libijski borci zauzeli su grad Džufru na jugu zemlje koji su držale snage lojalne svrgnutom libijskom čelniku Moameru Gadafiju, rekao je u srijedu vojni glasnogovornik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC). "Rečeno nam je da je cijelo područje Džufre oslobođeno", rekao je Fati Bašaga novinarima u Misrati. Džufra koja se nalazi oko 700 kilometara jugoistočno od Tripolija, bila je jedno od posljednjih Gadafijevih uporišta a dužnosnici NTC-a su spominjali da je moguće da se tamo nalazi veliko spremište oružja. Iz neovisnih izvora nije bilo moguće potvrditi da je grad zauzet, izvijestio je Reuters.

PEKING - Kina je u četvrtak osudila Sjeidnjene Države zbog ponude za prodaju oružja Tajvanu nazvavši tu odluku "teškim uplitanjem" u unutarnje kineske poslove i upozorila da će ona naštetiti vojnim i sigurnosnim vezama SAD-a s Pekingom. Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Zhijun pozvavši veleposlanika SAD-a u Pekingu, Garyja Lockea, izrazio je kinesko "snažno ogorčenje i oštro protivljenje" prodaji opreme za osuvremenjivanje zrakoplova F-16 i druge vojne opreme, priopćeno je na stranicama kineskog ministarstva. "Bez obzira na izlike i razloge ne može se prikriti da je objava planova SAD-a za prodaju oružja Tajavnu teško uplitanje u kineske unutarnje poslove i šalje ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za tajvansku neovisnost", rekao je Zhang. "Mora se ukazati da će ovaj pogrešan smjer sa strane SAD-a neizbježno naštetiti kinesko-američkim odnosima i suradnji i razmjeni na vojnom, sigurnosnom i drugim poljima", rekao je Zhang. Izjave Pekinga ukazuju da će vojne veze između Kine i SAD-a biti obustavljene kao što se dogodilo i u slučaju ranijih prodaja američkog oružja Tajvanu.

KAIRO - Izvanredno stanje u Egiptu će ostati na snazi do lipnja iduće godine, rekle su u srijedu vojne vlasti koje upravljaju zemljom i odbacile zahtjev prosvjednika za brzim okončanjem zakona za koji organizacije za zaštitu ljudskih prava prava kažu da ga je koristio bivši predsjednik Hosniju Mubaraku da suzbije prosvjede. Izvanredno stanje je sredinom 2010. produženo za dvije godine dok je Mubarak bio na vlasti. Prosvjednici koji su svrgnuli bivšeg predsjednika tražili su ukidanje izvanrednog stanja. Vladajuća vojna uprava je rekla da reaktivira zakone koji vrijede u izvarednom stanju nakon napada prosvjednika na izraelsko veleposlanstvo ranije ovoga mjeseca. Vojska je rekla da će ti zakoni biti korišteni za suzbijanje razbojništva i drugih zločina.

PEKING/SEUL - Sjeverna i Južna Koreja su u srijedu održale drugi krug "konstruktivnog i korisnog" dijaloga dok jačaju poticaji za nastavak šesterostranih razgovora o ukidanju Pyongyangovog programa nuklearnog oružja. Nuklearni izaslanici iz dviju Koreja susreli su se u Pekingu po drugi put u dva mjeseca dok nastupa otopljavanje napetosti na podijeljenom poluotoku nakon što su odnosi prošle godine potonule na najnižu razinu u skoro dva desetljeća. "Razgovorali smo o nuklearnim pitanjima i to je dio našeg napora da se nastave šesterostrani razgovori. Nastavit ćemo ove napore u budućnosti", rekao je južnokorejski izaslanik Wi Sung-lac novinarima, prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap. Dvije strane, međutim, nisu uspjele premostiti razlike oko početka novog kruga šesterostranih razgovora u kojima sudjeluju i Kina, Sjedinjene Države, Japan i Rusija. Izaslanik Sjeverne Koreje Ri Yong-ho je slično Wiu rekao kako su razgovori bili "konstruktivni i korisni". Ustvrdio je, međutim, kako bi se šesterostrani razgovori trebali održati bez preduvjeta. Seul i Washington inzistiraju da Pyngyang mora prvo zaustaviti svoje nuklearne aktivnosti, uključujući program obogaćivanja urana, i dopustiti povratak međuanrodnih nuklearnih inspektora kako bi se razgovori mogli obnoviti.

MOSTAR - Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izvijestio je u srijedu vlasti Bosne i Hercegovine da će 96 milijuna eura potpore iz programa predpristupne pomoći (IPA) Europska komisija preusmjeriti drugim zemljama u regiji ukoliko se u slijedećih nekoliko dana ne postigne dogovor oko načina raspodjele ovoga novca između vlada dvaju entiteta i državnog Vijeća ministara, izvijestili su mediji u BiH. U pismu kojega je Fuele uputio predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću ističe se da, unatoč napretku u pregovorima, dogovor među svim sudionicima i dalje ne postoji "što može dovesti u pitanje potpisivanje ovog financijskog sporazuma s Europskom komisijom i realizaciju samih projekata". "Povjerenik će morati djelovati kako bi osigurao da 96 miliona eura iz Instrumenata predpristupne pomoći bude dodijeljeno do kraja godine i iskorišteno u regiji zapadnog Balkana", priopćeno je iz ureda europskog povjerenika, prema medijima u BiH. Prema Fueleu BiH je jedina država u regiji koja nije dovršila nacionalni program korištenja IPA fondova što je ključno za njezinu europsku budućnost. Vlada Federacije BiH odbila je prihvatiti kompromisno rješenje kojega je predložilo Vijeće ministara BiH prema kojemu bi isključivo entiteti raspolagali s pomoći iz IPA fondova a ne država te objašnjavaju da na taj način Republika Srpska, koja se protivila da država raspoređuje ova sredstva, pokušava izravno pregovarati s EU i preuzeti ingerencije države.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙