FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu ulazi u INHOPE

Autor: tmis
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Nevladina organizacija Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka ispunila je uvjete za članstvo u međunarodnom udruženju INHOPE anonimnih internetskih dojava koje se od osnivanja 1999. bavi problemom rastućeg opsega neprimjerenih online sadržaja te zaštite djece od opasnosti prisutnih na internetu, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku.

Objasnivši da su za to članstvo prošli brojne sigurnosne i druge provjere, pa i osoblja s obzirom na delikatnu vrstu posla kojim se bave (primjerice često je riječ o zlostavljanoj maloj djeci), osnivač i ravnatelj tog Centra Tomislav Ramljak kazao je da će u probno članstvo INHOPE-a (International Association of Internet Hotlines) ući za dva do tri mjeseca, a nakon godinu dana u punopravno članstvo.

Za Centar je kazao da se od osnivanja 2006. bave zaštitom djece od svih vrsta nasilja, pa i internetskog, a da će članstvom u INHOPE-u svoje aktivnosti moći dići na višu razinu.

Time se i u Hrvatskoj, kao i u ostalih oko 35 zemalja svijeta odakle je 40-ak članica tog udruženja, omogućavaju ne samo anonimne internetske dojave ilegalnih sadržaja na internetu (dječja pornografija, rasizam i drugo) nego i njihovog uklanjanje u roku sat-dva, prijavljivanje interpolu i europolu te blokiranje servera i web stranica.

I do sada se to u Hrvatskoj moglo, ali su se prijave sporo obrađivale, a i sada bez pomoći i suradnje policije te pružatelja internetskih usluga to neće biti previše uspješno. Stoga je Ramljak pozvao pružatelje tih usluga na suradnju, dok je djecu, a posebno roditelje, učitelje i nastavnike pozvao na oprez i edukaciju o internetu, društvenim mrežama i drugim servisima koji nikako nisu bezopasni, posebno za djecu mlađe dobi.

Od ožujka ove godine, kada su aktivirali mogućnost takvih dojava, primili su 30-ak prijava 'cyberbullinga' (virtualno nasilje) među djecom-vršnjacima, a vjeruje da je ta brojka i veća ali neprijavljena.

Slična situacija je u gotovo svim zemljama svijeta, nove tehnologije donose i nove oblike kriminala, kojeg se, kako je na konferenciji kazao izvršni direktor udruženja INHOPE Adrian Dwyer, uspješno može suzbijati samo suradnjom svih nacionalnih i međunarodnih institucija i samih korisnika.

INHOPE se stoga trudi surađivati i s nacionalnim vladama i policijama, a s obzirom da je sada uspostavljena i prva suradnja s Hrvatskom vjeruje da će se i tu više učiniti na boljem prepoznavanju, shvaćanju i odgovornosti spram tih problema.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙